Bursele europene sunt în scădere, din cauza pesimismului privind perspectivele economiei

Bursele europene au scăzut joi dimineaţă, din cauza pesimismului privind perspectivele economiei, după ce Federal Reserve a indicat că revenirea economică a SUA pierde din viteză şi nu a semnalat că nu are de gând să prelungească programul de lichiditate, transmite Reuters.

Urmărește
3 afișări

Indicele pan-european de referinţă FTSEurorifrst 300 a coborât cu 0,4% în primele ore de tranzacţionare, iar indicele blue chip Euro STOXX 50 s-a retras cu 1%.

Acţiunile bancare au înregistrat deprecieri importante, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Grecia şi riscurile de contagiune către alte ţări din zona euro.

Aversiunea investitorilor faţă de risc este în creştere, determinând deprecierea monedei euro, care a scăzut sub 1,43 dolari pe unitate.

Producţia industriei prelucrătoare din Germania a evoluat sub aşteptări, iar datele din sectorul privat al zonei euro indică o creştere timidă în iunie, cifrele fiind negative fără aportul Germaniei şi Franţei.

Dintre factorii externi, creşterea sectorului producător din China a încetinit smenificativ în iunie, deşi presiunile inflaţioniste s-au temperat, reflectând impactul deciziilor de înăsprire a politicii monetare, dar şi cererea slabă la nivel mondial.

Acţiunile din domeniul resurselor au scăzut generalizat, odată cu preţurile petrolului şi metalelor.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra s-a retrs cu 0,6%, DAX (Frankfurt) a coborât cu 0,7%, iar CAC 40 (Paris) a pierdut 0,7%.

De la începutul anului, FTSE 100 este în scădere cu 2,7%, în timp ce DAX a urcat cu 4,5%, iar CAC 40 cu 1%.

Liderii europeni se reunesc joi şi vineri pentru a încerca să convingă Grecia şi pieţele financiare că au un plan concret de a soluţiona criza datoriilor de stat, evitând un default în zona euro, şi de a reveni la stabilitate financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici