Bursele internaţionale schiţează o nouă revenire. La Bucureşti, cotaţiile cresc cu 1,5% în primele ore

Bursele din Europa au crescut la deschidere, joi, schiţând o nouă mişcare de revenire după vânzările masive din ultimele sesiuni, provocate de temerile privind impactul economic al coronavirusului. La Bucureşti, la două ore de la deschidere, indicele principal BET creştea cu 1,5%.

Urmărește
1487 afișări
Imaginea articolului Bursele internaţionale schiţează o nouă revenire. La Bucureşti, cotaţiile cresc cu 1,5% în primele ore

Sursa foto: Profimedia

Indicele pan-european STOXX 600 creştea cu 1% la aproximativ două ore de la deschidere după ce a scăzut miercuri cu 3,9% la cel mai redus nivel din decembrie 2012. Indicii burselor de la Paris şi Frankfurt creşteau cu circa 2,5%, respectiv 0,3%, la două ore de la deschidere, în timp ce la Bucureşti, referinţa BET era pe revenire cu 1,5% cu după o scădere de 3,6% cu o zi înainte. La deschidere, cotaţiile de la bursa locală au scăzut cu 1%. Guvernul a anunţat miercuri şi joi mai multe măsuri de sprijin pentru economie printre care un program de 2 miliarde de euro şi susţinerea şomajului tehnic.

La Londra, indicele FTSE 100 marca un o depreciere de 0,8% după o scădere de 4%. Miercuri, lira sterlină s-a depreciat puternic faţă de dolar spărgând o barieră psihologică şi ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 35 de ani, 1,14 lire/dolar, în condiţiile în care investitorii s-au refugiat în moneda americană, iar guvernul Boris Johnson a anunţat recent un program de stimulare economică de 400 de miliarde de lire sterline.

BCE a luat miercuri seară noi decizii pentru calmarea pieţelor şi prevenirea unei crize financiare. BCE a anunţat lansarea unui nou program de achiziţie de obligaţiuni suverane şi corporative în valoare de 750 miliarde de euro, anunţ care a redus puternic rata dobânzilor la titlurile suverane ale Italiei pe scadenţa 10 ani de la 2,4% la 1,6%.

La New York, în pre-market, contractele futures pe indicii bursieri americani Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 se tranzacţionau în scădere cu circa 1,6% după ce, miercuri, Dow Jones a consemnat o nouă scădere de 1.330 de puncte, echivalentul unei scăderi de 6,3%. Pe parcursul zilei bursiere de miercuri, Dow a scăzut chiar şi 2.300 de puncte.

În Asia nu s-a conturat aceeaşi tendinţă joi, majoritatea indicilor încheind ziua închis în scădere. Bursa de la Shanghai a marcat o scădere de 0,98%, în timp ce bursa din Taiwan a suferit cea mai mare depreciere din regiune, indicele principal pierzând 5,83%. Referinţa din Australia a scăzut cu 3,8%.

Volatilitatea extremă a dominat ultimele două săptămâni de pe pieţele de capital internaţionale în condiţiile în care iminenţa unei noi recesiuni globale în prima jumătate a anului a devenit realitate. Scăderile din ultimele săptămâni au fost cele mai mari de la criza financiară din 2008 încoace, impulsionate de răspândirea coronavirusului, prăbuşirea cotaţiilor internaţionale la ţiţei, interdicţia de zbor aplicată de Statele Unite ţărilor din Spaţiul Schengen şi măsurile de distanţare socială aplicate de guvernele din întreaga lume.

De asemenea, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, urca uşor la ora transmiterii ştirii cu circa 5,8%, la 26,3 dolari barilul, după o prăbuşire de 13,4% miercuri. Preţul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) creştea de asemenea cu 12,1%, după ce miercuri s-a prăbuşit cu 24,4% şi a atins un preţ de 20,3 dolari/baril, cel mai mic preţ din ultimii 18 ani.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici