Bursele internaţionale schiţează o revenire. Situaţia la Bucureşti

  • Bursele din Europa au crescut la deschidere, marţi, schiţând o mişcare de revenire după vânzările în panică din ultimele sesiuni.
  • Acestea au fost provocate de temerile privind impactul coronavirusului asupra companiilor şi economiilor din UE, scrie Reuters.
  • La Bucureşti, referinţa BET urca cu 1,7% după o prăbuşire de 9,58% luni.
Urmărește
959 afișări
Imaginea articolului Bursele internaţionale schiţează o revenire. Situaţia la Bucureşti

Sursa foto: Profimedia

Indicele pan-european STOXX 600 creştea cu 3,1% la aproximativ jumătate de oră de la deschidere după ce s-a prăbuşit luni la cel mai redus nivel din noiembrie 2012 încoace.

Răspândirea virusului şi măsurile de limitare a răspândirii au dus la dispariţia lichidităţii din pieţele financiare în condiţiile în care volatilitatea a atins cote istorice. Indicele "fricii" din Europa a închis luni cu câteva puncte deasupra maximului atins în timpul crizei financiare din septembrie 2008.

Indicii burselor de la Paris şi Frankfurt creşteau cu circa 3,6% la jumătate de oră de la deschidere, în timp ce la Londra indicele FTSE 100 marca un avans de doar 0,4%. La Bucureşti, referinţa BET urca cu 1,7% după o prăbuşire de 9,58% luni.

La New York, în pre-market, indicii americani se tranzacţionau în creştere cu circa 3% după ce, luni, Dow Jones Industrial Average a consemnat o prăbuşire de aproape 3.000 de puncte, echivalentul unei scăderi de 12,93%, cea mai mare scădere zilnică înregistrată de la„Lunea Neagră” din 19 octombrie 1987 încoace.

Reducerea agresivă a dobânzii de politică monetară din Statele Unite cu 1% până la intervalul 0%-0,25% şi anunţarea unui nou program de relaxare cantitativă de 700 miliarde de dolari nu a calmat panica din pieţele financiare.

Mişcarea de revenire s-a conturat în Asia, unde majoritatea indicilor au închis în creştere, excepţie făcând bursa de la Shanghai, cu o scădere de 0,34%, şi bursa din Taiwan, unde indicele principal a scăzut cu 2,86%. Referinţa din Australia a crescut cu 5,5% după un picaj de 9,5% luni.

Volatilitatea extremă a dominat ultimele două săptămâni de pe pieţele bursiere internaţionale în condiţiile în care efectele economice ale coronavirusului sunt încă neclare, iar aşteptările la o revenire rapidă s-au spulberat, datele indicând o nouă recesiune globală. Scăderile de săptămâna trecută au fost cele mai mari de la criza financiară din 2008 încoace, impulsionate de răspândirea coronavirusului, prăbuşirea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi interdicţia de zbor aplicată de Statele Unite ţărilor din Spaţiul Schengen.

De asemenea, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, urca uşor la ora transmiterii ştirii cu circa 1,2%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici