- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.07.2024, 14:46)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Bursele internaţionale se confruntă cu efectul „Harris”
2024 va rămâne în istorie ca anul dramelor politice, ultimul episod din această „sagă” fiind retragerea lui Joe Biden din cursa pentru preşedinţia SUA, aspect care a început deja să producă efecte în piaţă, arată analiştii XTB.
Urmărește
1356 afișări
Bursele internaţionale se confruntă cu efectul „Harris”
Evenimentul a făcut ca sondajele de la începutul săptămânii să arate o creştere a susţinerii pentru Kamala Harris, actualul vicepreşedinte al lui Biden. Proiecţiile arată că ea ar putea câştiga 40% din voturi, conform platformei PredictIt, chiar dacă nu a fost încă declarată oficial candidată democrată. Nominalizarea reprezintă, în sine, o creştere de 13 puncte procentuale.
Totuşi, Donald Trump are încă un avans considerabil, proiecţiile indicând faptul că fostul preşedinte al SUA ar câştiga 60% din voturi, conform PredictIt, chiar dacă a înregistrat o scădere de 3 puncte procentuale după retragerea lui Biden.
Efectul „Harris” a determinat o creştere a indicilor bursieri americani la începutul săptămânii, după o scădere bruscă la sfârşitul săptămânii trecute. Bitcoin a scăzut cu peste 150 de dolari de la deschiderea târzie de duminică, dolarul american este în general mai slab, iar randamentul obligaţiunilor de trezorerie americane pe 10 ani a scăzut cu 2 puncte de bază, punctează analiştii XTB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Cursa pentru Casa Albă a devenit şi mai tulbure
Chiar şi în aceste condiţii, este prea devreme pentru a spune dacă „efectul Harris” va provoca o revenire a acţiunilor americane după scăderile puternice de săptămâna trecută, înregistrate în urma blocajului informatic mondial.
Democraţii au vegheat asupra unei creşteri economice puternice în SUA şi asupra unor niveluri record pentru acţiunile americane, în special pentru giganţii tehnologici. Cu toate acestea, politicile lui Joe Biden au crescut şi deficitul, ceea ce ar putea afecta, în cele din urmă, perspectivele economice ale ţării.
În numai 24 de ore, piaţa a trebuit să treacă de la o victorie clară pentru Trump şi pentru republicani, la o cursă electorală mai „nuanţată”, mai ales pentru că Harris pare să atragă votul independenţilor către democraţi.
Mai sunt mai puţin de 4 luni până la alegerile prezidenţiale din SUA, iar cel mai mare risc, în acest moment, este apariţia unui rival din partea democraţilor care să concureze cu Harris, provocând tensiuni interne în cadrul partidului. În această etapă, evenimentul pare a fi unul puţin probabil, dar după un an plin de răsturnări politice, nu poate fi exclus nimic.
Harris ar putea reduce cererea pentru acţiunile companiilor petroliere
Dacă Harris va fi confirmată drept candidata oficială a democraţilor, atunci istoricul său de vot ca vicepreşedinte şi senator al Californiei ar putea fi analizat în detaliu.
În egală măsură, va merita să urmărim acţiunile companiilor petroliere americane în cursul zilei de luni, deoarece Kamala Harris a fost considerată dură în ceea ce priveşte industria petrolului, fiind împotriva exploatării de şisturi şi fracturării hidraulice.
Astfel, creşterea rapidă a popularităţii sale în doar 24 de ore ar putea avea un impact asupra sectorului energetic din SUA la începutul acestei săptămâni, punctează analiştii XTB.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump