Business Magazin. Un altfel de război într-o piaţă în care puterea de cumpărare scade, mari retaileri şi marii producători au opinii diferite în ceea ce priveşte preţul la raft
Negocierile dure şi relaţiile încordate dintre retaileri şi producători ori distribuitori sunt o normalitate a comerţului de pretutindeni, şi asta nu de ieri sau de azi. Însă inflaţia record din ultimii ani a tensionat şi mai mult discuţiile dintre părţi, ducând la adevărate războiaie comerciale. Este într-adevăr consumatorul final cel care câştigă de pe urma acestora, aşa cum zic retailerii, sau de fapt fiecare luptă pentru bunăstarea proprie?
Finalul anului trecut şi începutul acestuia au fost marcate de un alt fel de război decât cele care ţin deja în şah întreaga lume. E vorba de un război comercial între doi giganţi - Carrefour şi PepsiCo - de talie similară, cu o cifră de afaceri de 80-90 mld. euro fiecare în 2022, ultimul an pentru care există date publice. În contextul în care inflaţia este în continuare ridicată, iar scumpirile pe bandă rulantă din ultimii doi ani au redus puterea de cumpărare a locuitorilor Europei în primul rând, dar nu numai, discuţiile dintre retaileri şi producători sau procesatori sunt mai dure decât oricând. Iar asta în condiţiile în care oricum cele două părţi erau cunoscute pentru discuţiile şi negocierile la sânge.
Acum, retailerii anunţă că producătorii şi procesatorii vin în continuare cu scumpiri constante, scumpiri pe care consumatorul nu le mai poate duce. De partea cealaltă, producătorii şi procesatorii se plâng că nu pot majora preţurile după cum îşi doresc şi cum ar avea nevoie pentru a acoperi scumpirile primite şi de ei pe lanţ, de la furnizorii de materii prime, utilităţi şi altele, aşa că pe termen lung nu pot funcţiona normal. Astfel, discuţiile ajung să se transforme în adevărate războaie, cum este cel dintre Carrefour şi PepsiCo, soldat cu retragerea de la raftul magazinelor din mai multe ţări a produselor gigantului american ce are în portofoliu atât băuturi răcoritoare, cât şi snacksuri. Reprezentanţii Carrefour, unul dintre cei mai mari retaileri de pe plan mondial, cu prezenţă pe mai multe continente, au pus delistarea pe seama scumpirilor „inacceptabile” venite de la PepsiCo, scopul final fiind de fapt susţinerea puterii de cumpărare a consumatorilor.
Delistarea a vizat iniţial piaţa din Franţa, pentru ca apoi să vină rândul şi altor ţări, precum Italia, Spania şi Belgia. În România, în prima parte a lunii ianuarie, oficialii Carrefour au declarat că poartă discuţii cu reprezentanţii PepsiCo „pentru a identifica soluţii optime adaptate pieţei locale şi clienţilor noştri”. La prima vedere, decizia Carrefour este de bun augur pentru consumatorul final care astfel nu trebuie să mai suporte încă o majorare de preţ, după multiplele scumpiri pe care le-a „înghiţit”, în special în 2022 şi 2023. La mai multe produse de larg consum, preţurile au crescut cu peste 50%, în cazul unora fiind vorba de dublări de preţ într-o perioadă în care salariile nu au urmat aceeaşi traiectorie. Astfel, la final de lună, oamenii au rămas cu mai puţini bani în buzunare pentru alte cheltuieli ori plăceri. Aşa că, protejarea puterii de cumpărare a consumatorului de către un retailer sau altul (aceasta fiind mantra tuturor în această perioadă) este mai mult decât binevenită. Însă lucrurile trebuie privite din mai multe perspective.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Ofensiva mărcilor private. Mai exact, lipsa produselor PepsiCo, spre exemplu, de la raft, va favoriza jucătorii rămaşi în „horă”. În cazul României, ar fi vorba de alte grupuri internaţionale de talie similară, de producătorii români importanţi, de micii actori care încearcă să pătrundă în segment şi de mărcile private. Acestea din urmă sunt branduri ale retailerilor, mărci cu care lanţurile mari au pătruns în cam toate segmentele de piaţă şi în toate segmente de preţ. Promovate ca având preţuri cu până la 30% mai mici decât cele ale brandurilor consacrate, mărcile private au crescut încet, dar sigur, an de an. Le-a ajutat şi faptul că retailerii au pompat bani în a dezvolta noi nume şi noi produse, acoperind nu doar segmentul economic, cel cu preţul cel mai mic, cum a fost cazul în primii ani de activitate, ci totul, inclusiv nişa premium. Ultimii doi ani, marcaţi de inflaţie record, le-au oferit retailerilor o şi mai mare oportunitate în acest segment. E adevărat că în unele sectoare - cum este şi cel al băuturilor răcoritoare - mărcile private nu au reuşit să se impună, având o cotă de piaţă redusă, iar asta pentru că brandurile sunt foarte bine ancorate pe propriile poziţii, însă există altele unde aceste nume au mâncat şi 40% din vânzări, ajungând chiar lider de piaţă.
Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump