- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Businessuri de 11,3 miliarde euro au intrat în insolvenţă de la începutul crizei
Peste 13.500 de firme au intrat în insolvenţă din 2008 încoace, iar businessul cumulat al acestora depăşeşte11,3 mld. euro, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor obţinute de la Registrul Comerţului.
Businessuri de 11,3 miliarde euro au intrat în insolvenţă de la începutul crizei (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Numărul de firme intrate în insolvenţă şi volumul afacerilor acestora au crescut de la an la an: dacă în 2008 afacerile companiilor intrate în insolvenţă cumulau 2,3 miliarde de euro, în 2009 cifra a crescut la este 5 miliarde de euro, în timp ce nu mai în primele patru luni din 2010 suma acestora era de 4 miliarde de euro, scrie ZF în ediţia de luni.
Dacă ritmul de creştere a numărului de dosare de insolvenţă se menţine la fel până la finele anului, este posibil ca businessul companiilor nevoite să se reorganizeze să însumeze peste 5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor de pe piaţa locală, faţă de 1% din 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Un număr de 113 companii cu peste 250 de angajaţi au intrat în insolvenţă în 28 de luni, ceea ce înseamnă că cel puţin 30.000 de locuri de muncă ale angajaţilor din companiile în insolvenţă sunt ameninţate. Din punct de vedere legal, acţionarii, împreună cu administratorii judiciari, au dreptul de a desface toate contractele de muncă, fără să fie nevoie de parcurgerea procedurilor de concediere colectivă. Impactul psihologic pe care îl poate avea asupra angajaţilor vestea că firma pentru care lucrează a intrat în insolvenţă este major, iar primul efect îl reprezintă faptul că salariaţii intră în panică şi îşi caută noi locuri de muncă.
Andrei P., 30 de ani, angajat în cadrul unuia din cei mai mari retaileri care a intrat în insolvenţă anul trecut, spune că nu a ştiut că firma la care lucrează a intrat în insolvenţă până în momentul în care s-a ridicat marfa din magazin.
"Imediat după aceea, a urmat o perioadă de nesiguranţă, de neîncredere, în care şi vânzările au mers prost. După ce s-a aflat vestea, clienţii veneau şi vedeau rafturile goale şi ne întrebau când reducem preţurile sau când începem să vindem produsele la jumătate de preţ", spune Andrei, care a adăugat că angajatorul său luase deja măsuri de reducere de costuri încă de dinainte să ceară insolvenţa, prin tăieri de salarii şi prin disponibilizări.
"Din 20 de angajaţi, am mai rămas 7, iar concedieri cu siguranţă că s-au făcut în toate magazinele din ţară. O perioadă de timp m-am gândit să-mi găsesc un nou loc de muncă, însă acum este bine, vânzările şi-au revenit, iar salariile au fost aduse la nivelul de dinainte de reducere", mai spune Andrei.
Cele mai multe firme care au intrat în insolvenţă în 2008 şi 2009 provin din domeniul comerţului (peste 8.000 de firme) şi al industriei pre lucrătoare (aproape 4.000 de firme). Specialiştii spun însă că numărul firmelor care vor intra în insolvenţă până la finele anului va creşte, deşi s-ar putea ca datele pentru Bucureşti să nu reflecte acest lucru.
"Cred că numărul de dosare de insolvenţă va creşte până la sfârşitul anului. Problema este că s-a intrat în vacanţă judecătorească şi nu se mai deschid proceduri la cererea creditorilor, ceea ce înseamnă că noile dosare se vor soluţiona abia anul viitor şi este posibil să nu se reflecte o creştere a numărului de insolvenţe până la finele anului, cel puţin la Tribunalul Bucureşti", susţine avocatul Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă şi coordonatorul firmei RVA Insolvency.
Cât înseamnă 11,3 miliarde de euro, valoarea afacerilor în insolvenţă din 2008 încoace? Valoarea totală a cifrelor de afaceri din România depăşeşte 200 de miliarde de euro.
Doar în primele patru luni ale acestui an, 44 de companii cu peste 250 de salariaţi au fost nevoite să intre în insolvenţă, fapt ce i-a afectat direct pe cei aproximativ 22.000 de angajaţi pe care aceste firme îi aveau la sfârşitul anului 2008. Indirect, impactul acestor dosare de insolvenţă este mult mai mare, în condiţiile în care aceste firme nu şi-au putul plăti creditorii bănci sau furnizori ale căror businessuri şi angajaţi pot suferi în egală măsură.
Afacerile cumulate ale celor mai mari 44 de firme intrate în insolvenţă, în funcţie de numărul de angajaţi, de la începutul anului se ridicau la 726,5 milioane de euro în 2008, în timp ce datoriile erau de 638,5 milioane de euro - respectiv un grad de îndatorare mediu de 87,8% din cifra de afaceri. Iar când veniturile pe pieţe precum construcţii, comerţ sau textile scad cu mai mult de 50%, intrarea în incapacitate de plată este de multe ori inevitabilă. În condiţiile în care numeroase firme au în continuare un grad ridicat de îndatorare, iar pieţele nu dau semne de revenire, specialiştii spun că numărul firmelor care vor intra în insolvenţă până la finele anului va creşte, deşi s-ar putea ca datele pentru Bucureşti să nu reflecte acest lucru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului