BVB a urcat cu 9,7%, cel mai accelerat ritm din octombrie 2008

Bursa a crescut puternic luni, cu 9,7%, în cel mai alert ritm din octombrie 2008, şi a recuperat o mare parte din corecţia severă, de 13,3%, înregistrată în săptămâna anterioară, revenirea fiind influenţă de ascesiunea spectaculoasă a pieţelor externe.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului BVB a urcat cu 9,7%, cel mai accelerat ritm din octombrie 2008

BVB a urcat cu 9,7%, cel mai accelerat ritm din octombrie 2008 (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

La nivelul capitalizării, bursa a câştigat luni 9,858 miliarde lei, valoarea de piaţă a companiilor listate urcând cu 11,33%, la 96,926 miliarde lei. La finalul sesiunii de vineri, capitalizarea bursei era de 87,068 miliarde lei.

Un ritm mai accelerat de creştere a fost înregistrat la 14 octombrie 2008, când indicele general, BET-C, a urcat cu 11,51%. Revenirea de la acea dată venea după o serie de două şedinţe în care tranzacţiile de la BVB au fost suspendate în urma declinului sever al cotaţiilor acţiunilor.

Dacă în şedinţele anterioare temerile investitorilor privind o posibilă extinderea problemelor din Grecia şi în alte state din zona euro au dus la corecţii severe, anunţul unui pachet de intervenţie pentru stabilizarea pieţelor financiare a readus optimismul investitorilor. Miniştrii Finanţelor din UE, reprezentanţii FMI şi şefii marilor bănci centrale au convenit, în weekend, după discuţii maraton, asupra unui pachet de intervenţie de 750 miliarde euro (500 miliarde euro de la statele zonei euro, 250 miliarde euro de la FMI) menit să stabilizeze pieţele financiare şi să rezolve definitiv criza Greciei.

Reacţia investitorilor a fost semnificativă încă din primele minute ale şedinţei de luni, bursele urcând cu aproape 7%. Evoluţia puternic ascendentă a fost urmată şi de piaţa de la Bucureşti, care şi-a accelerat în prima oră creşterea de la 4% la aproape 8%.

La finalul şedinţei de la BVB, bursele mature din Europa avansau cu maximum 8,2%, traiectoria fiind urmată şi de pieţele din regiune, care urcau cu până la 10,6%. Bursa din Bulgaria era singura în scădere, cu 0,4%.

Investitorii de la BVB au introdus pe parcursul şedinţei numeroase ordine de cumpărare, la preţuri din ce în ce mai mari, pentru majoritatea acţiunilor. Astfel, bursa a extins, chiar, în a doua parte a zilei limita de variaţie la 25% pentru acţiunile Condmag (COMI) şi SSIF Broker (BRK), de la 15% cât este pentru cele mai multe titluri listate.

"Cred că este vorba doar de o mişcare corectivă în sens pozitiv, ceea ce e perfect normal după o scădere de circa 30% cum am avut de la maximele din aprilie. Cu toate acestea, după o perioadă de stabilizare, cred că piaţa noastră îşi va relua scăderile. Perspectiva pe următoarele două-trei luni este negativă, atât pe plan local, cât şi pe pieţele internaţionale. Întreaga revenire de la minimele absolute din 2009 a fost destul de precipitată, este normal să luăm în considerare nişte corecţii mai serioase, cu atât mai mult cu cât indicii de sentiment trădau în ultima vreme extreme optimiste nesustenabile", a declarat pentru MEDIAFAX şeful Departamentului de Analiză al BT Securities, Dan Rusu.

El consideră că indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), va coborâ la nivelul de 20.000 de puncte, respectiv cu 28% sub valoarea de la finele şedinţei de luni.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 11,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 8,85% peste nivelul de vineri.

Potrivit statisticilor BVB, ritmul de creştere al indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cel mai alert de la reînfiinţarea bursei.

La 14 octombrie 2008, când piaţa a urcat mai alert decât în şedinţa de luni, indicele BET a avansat cu 10,62%, însă la acea dată acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au o pondere importantă în acest indicator erau suspendate de la tranzacţionare. Astfel, la 14 octombrie 2008 acţiunile băncii erau calculate în indice cu variaţie zero.

Investitorii au ridicat puternic, în medie cu 13,57%, şi cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF). Un ritm ascendent mai accelerat a fost înregistrat la 16 aprilie 2009, creşterile de atunci fiind amplificate de o solicitare transmisă de BVB Ministerului Finanţelor Publice privind majorarea pragului de deţinere la SIF-uri. La acea dată acţiunile SIF-urilor au urcat în medie cu 14,83%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici