BVB deschide în scădere abruptă prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii

Bursa de Valori Bucureşti deschide în scădere abruptă prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii pe fondul declinului şi a volatilităţii de pe bursele externe: indicele BET, minus 2%, relatează Ziarul Financiar.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului BVB deschide în scădere abruptă prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii

BVB deschide în scădere abruptă prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii

Scăderile abrupte ale burselor la nivel mondial, determinate de înrăutăţirea condiţiilor economice din SUA şi de unele semne de întrebare cu privire la modele de business ale companiilor din inteligenţa artificială, se reflectă aşa cum era de aşteptat şi la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel indicele principal BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la Bucureşti, se depreciază în primele minute ale şedinţei de luni cu 2% la 17.955 de puncte, arată datele publicate la bvb.ro.

Pe de altă parte acţiunile Băncii Transilvania – cea mai mare bancă din România – pierde 4% la 27,5 lei pe tranzacţii de 5 mil. lei. Petrom scade cu 2%, MedLife cu 5%, Transelectrica pierde 6%.

@ Europa

Acţiunile europene sunt aşteptate să înceapă noua săptămână de tranzacţionare în teritoriu plat sau negativ, pe măsură ce volatilitatea globală continuă.

Indicele FTSE al Marii Britanii se pregăteşte să deschidă cu 3 puncte mai sus, la 8.165, în timp ce indicele german DAX este de aşteptat să deschidă cu 59 de puncte mai jos, la 17.591, indicele francez CAC 40 în scădere cu 17 puncte la 7.219 şi FTSE MIB din Italia în scădere cu 139 de puncte la 32.009, conform datelor IG, notează CNBC.

Începutul modest al principalelor pieţe europene vine pe fondul unei volatilităţi globale mai mari; contractele futures la bursă din SUA au scăzut duminică seara, după o ultimă săptămână turbulentă pentru Wall Street, în care Nasdaq Composite a scăzut în teritoriu de corecţie. Pieţele din Asia-Pacific au continuat, de asemenea, să se deprecieze peste noapte.

@ Japonia

Acţiunile din Japonia au confirmat luni o piaţă descendentă, în timp ce pieţele din Asia-Pacific au continuat vânzările de săptămâna trecută, indicele Nikkei 225 şi Topix scăzând cu peste 12%, scrie CNBC. Indicii de referinţă au scăzut cu mai mult de 20% de la maximele lor istorice din 11 iulie.

Pierderea de 12,4% a Nikkei - care a închis la 31.458 - a fost cea mai proastă zi pentru indice de la "Lunea neagră" din 1987. Pierderea de 4.451 puncte a indicelui a fost, de asemenea, cea mai mare în termeni de puncte din întreaga sa istorie.

Indicele Nikkei şi-a şters, de asemenea, toate câştigurile de până acum din acest an, trecând pe o poziţie de pierdere de la începutul anului până în prezent.

Indicele general Topix a înregistrat, de asemenea, o prăbuşire, înregistrând o scădere de 12,23% şi închizându-se la 2.227,15.

@ SUA

Contractele futures pentru acţiunile americane au scăzut duminică seară, după o săptămână volatilă pentru Wall Street, în care Nasdaq Composite a coborât în teritoriu de corecţie. Contractele futures Dow Jones Industrial Average au scăzut cu 383 de puncte, sau 0,96%. Contractele futures S&P 500 şi Nasdaq-100 au scăzut cu 1,6% şi, respectiv, 2,5%. Wall Street vine după o săptămână brutală.

Vineri, Nasdaq a înregistrat o a treia săptămână consecutivă de pierderi, aducând indicele tehnologic la o scădere de peste 10% faţă de recordul stabilit luna trecută.

Indicele S&P 500 a înregistrat, de asemenea, o a treia săptămână consecutivă de pierderi, cu o scădere de 2%. Chiar şi indicele Dow Jones Industrial Average, care a avut performanţe superioare, a întrerupt o serie de patru săptămâni de victorii, scăzând cu 2%.

Randamentele titlurilor de trezorerie americane au scăzut şi ele. Vineri, obligaţiunea de referinţă pe 10 ani a avut un randament de 3,79%, în scădere faţă de nivelul de 4,20% înregistrat cu o săptămână înainte.

Recenta scădere a acţiunilor a fost exacerbată vineri, când un raport dezamăgitor privind locurile de muncă a stârnit temerile investitorilor că Rezerva Federală a făcut o greşeală săptămâna trecută, când a menţinut ratele dobânzilor neschimbate, şi că economia se îndreaptă spre o recesiune. Investitorii vor urmări acum dacă această mişcare descendentă poate continua. S&P 500 este cu 5,7% sub maximul său istoric. Dow, a scăzut cu 3,9%.

"Cred că ne aflăm în acea perioadă de corecţie, dar încă mai credem că tendinţa pieţei bull este intactă", a spus vineri Keith Lerner, co-şef de investiţii la Truist Wealth, la emisiunea "Closing Bell" de la CNBC. "Va fi nevoie doar de puţin timp pentru a trece prin această perioadă mai agitată".​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici