Cadrul legal pentru proiectul Nabucco a fost finalizat, după semnarea acordurilor de sprijin

Compania de dezvoltare a gazoductului Nabucco şi ministerele celor cinci state de tranzit, printre care şi România, au semnat miercuri acordurile de sprijin al proiectului, fiind astfel finalizat cadrul legal pentru construcţia conductei.

Urmărește
14 afișări

Acordurilor de sprijin al proiectului au fost semnate în Kayseri, Turcia, de companiile Nabucco (Nabucco Gas Pipeline International GmbH şi subsidiarele naţionale ale acesteia) şi ministerele implicate din cele cinci ţări de tranzit, respectiv Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia.

Înţelegerile bilaterale reprezintă un pas important în faza avansată de dezvoltare a gazoductului, se arată într-un comunicat al Nabucco. Principalele elemente ale acordurilor de sprijin sunt anunţarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenţa legilor energiei din UE şi Turcia, protejarea gazoductului faţă de potenţiale schimbări legislative discriminatorii şi sprijin pentru acţiuni legislative şi administrative necesare implementării proiectului.

Documentele reprezintă, de asemenea, angajamentul fiecărui guvern în sprijinirea proiectului. Împreunã cu acordul interguvernamental, aceste înţelegeri sunt cerinţe necesare pentru finanţarea Nabucco.

"Semnarea acordurilor de sprijin reprezintă o altă etapă importantă pentru proiectul nostru şi consolidează parteneriatul cu guvernele din ţările de tranzit. Evenimentul marcheazã, de asemenea, prima întâlnire a comitetului politic Nabucco. Acesta va asigura o coordonare eficientă între ţările de tranzit. Suntem mulţumiţi de baza solidă, unicat a proiectului şi salutăm sprijinul de care se bucură acesta din punct de vedere politic şi financiar. Nabucco simbolizeazã viitorul cooperării globale în domeniul energiei. Conectează companii, consumatori, ţări şi culturi, asigurând în acelaşi timp diversificarea şi securitatea aprovizionării pentru multe decenii de acum încolo", a declarat în comunicat Reinhard Mitschek, managing director la Nabucco Gas Pipeline International.

Potrivit lui Werner Auli, preşedinte al comitetului de coordonare Nabucco şi şeful diviziei Gas & Power din cadrul OMV, cererea de gaze naturale în Europa va creşte considerabil în deceniul următor, iar gazoductul Nabucco va fi metoda preferată de transport a furnizorilor de gaze din Regiunea Caspică.

"Negocierile cu furnizorii se deruleazã bine, iar interesul faţă de Nabucco creşte în fiecare zi", a adăugat el.

Nabucco va conecta regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală - trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Compania Nabucco Gas Pipeline International (NIC) a fost înfiinţată în 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta. Cu sediul la Viena, compania este deţinută de acţionarii Nabucco. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco, subsidiare NIC în fiecare ţară de tranzit.

Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania), fiecare cu o participaţie de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International. Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici