- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Călin Popescu-Tăriceanu: IMMINVEST între realitate şi ficţiune
IMMINVEST versiunea 2020 este un program necesar pentru repornirea economiei. Asta este realitatea! In aceasta perioada extrem de dificila toti antreprenorii (mai mari sau mai mici, mai buni sau mai rai, mai de stanga sau mai de dreapta) cauta cu disperare o varianta de salvare a business-ului lor, a salariilor angajatiilor si a revenirii la normalitate. In acest moment, singurele entitati capabile prin marime si putere sa intervina pentru salvarea situatiei sunt Guvernele care au atat obligatia, cat si responsabilitatea de a interveni pentru a restabili linistea economica (a se vedea programele de interventie ale SUA, Marea Britanie, Franta si Germania). Identificand importanta momentului, inclusiv Uniunea Europeana prin cei mai inalti reprezentanti ai sai a „dat liber la cheltuieli” prin posibilitatea de depasire a limitelor de deficit bugetar. Cu alte cuvinte UE ne transmite noua si celorlati parteneri europeni sa facem orice (normal, pastrand decenta deciziei) pentru a salva viitorul tarii si al cetatenilor ei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Realitatea este ca, mai mult decat oricand, programul IMMINVEST trebuie sa functioneze!
Eficienta sa poate fi masurata in 2 etape:
- Pe termen scurt: viteza de accesare efectiva a creditelor (data la care companiile acceseaza efectiv banii). Firmele au nevoie de bani acum, nu peste 10 saptamani!
- Pe termen lung:
- Rata de credite neperformante din total credite
- Valoarea veniturilor bugetare in perioada 2020-2022 vs 2019
- Indicatori macroeconomici de somaj, crestere economica, datorie publica si deficit bugetar vs media UE
Din pacate, realitatea este ca programul care ar trebui sa reporneasca economia nu functioneaza, si am motive serioase sa cred ca el a fost de la bun inceput conceput doar ca un program cu scop electoral. Daca Guvernul ar fi vrut sa faca din acest program unul de real ajutor pentru firme si antreprenori ar fi trebuit mai intai sa raspunda la urmatoarele intrebari:
- De ce companiile trebuie sa se inscrie pe un site care nu functioneaza cand atat ANAF si Registrul Comertului se afla in posesia tuturor informatiilor necesare declararii eligibilitatii companiilor la IMMINVEST si pot transmite aceste informatii bancilor si Fondului de Garantare(FMGCIMM)?
- De ce companiile trebuie sa se inscrie la acest program national de salvare a economiei in conditiile in care decizia finala de aprobare a finantarilor apartine oricum bancilor si se realizeaza dupa o analiza atenta a situatiei financiare a IMM-uilor (analiza care trebuie realizata in conditiile in care personalul bancar lucreaza in proportie semnificativa de peste 50% de acasa, iar neclaritatile din OUG 37 au blocat activitatea de creditare a bancilor care lucreaza 90% din timpul efectiv pentru implementarea acestei reglementari pe care Guvernul a complicat-o inutil)?
- De ce aprobarea nu se realizeaza pe baza de scoring aprobat de Ministerul Finantelor avand la baza elemente de comportament de plata, capacitate de rambursare a finantarilor actuale si a celei solicitate? Daca aceste sume sunt garantate de stat, de ce nu stabileste Ministerul de Finante criteriile de eligibilitate ale antreprenorilor pentru acces la IMMINVEST?
- De ce in cadrul procesului de inscriere in IMMINVEST, o societate poate sa aleaga o singura banca partenera, in loc ca Guvernul sa lase piata sa functioneze liber? De ce nu lasam companiile sa fie „vînate” de mai multe banci? De ce nu transformam procesul in care antreprenorul sta cu sapca-n mana la usa bancii intr-unul in care bancherii alearga dupa antreprenori sa le dea credite garantate de stat?
- Daca decizia bancilor este stabilita pe baza unei analize financiare detaliate a clientilor in care sunt incluse si solicitarile de gratie pentru rate si dobanzi, oare cati clienti vor primi aprobare in acest moment? Probabil nimeni cu exceptia farmaciilor si producatorilor de medicamente.
Deci, cate firme vor beneficia de cele 15 miliarde de lei din proiectul IMMINVEST puse pe masa de Guvern? Aceleasi care si astazi sunt bancabile. Extrem de putine in comparatie cu nevoile celor aproape jumatate de milion de IMM-uri. Realitatea este ca cele 15 miliarde de lei sunt de fapt o perdea de fum si o masura exclusiv de imagine/electorala a Guvernului.
Fictiunea este sa consideram ca acest Guvern stie ce face si are curajul necesar conducerii tarii prin acest moment de cumpana care va afecta generatii intregi de acum inainte.
Diferenta intre Guvernul Orban si un Guvern care stie ce are de facut si are curajul sa adopte decizii este cam de 8 saptamani in ceea ce priveste accesul la finantarea IMMINVEST si cam de 50.000 de companii eligibile. Cam mult, nu credeti domnilor Guvernanti?
Articol scris pentru Ziarul Financiar de Calin Popescu-Tariceanu, senator ALDE şi fost Prim-Ministru al României în perioada 2004-2008.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO