Potrivit AmCham, aceste decizii luate fără consultare prealabilă şi analize riguroase creează un climat de incertitudine economică şi riscă să descurajeze investiţiile esenţiale pentru creşterea economică.
AmCham subliniază că, în ultimii cinci ani, a atras atenţia asupra degradării indicatorilor macroeconomici şi a necesităţii unor reforme structurale care să sprijine echilibrul fiscal şi atragerea investiţiilor. Organizaţia avertizează că adoptarea unor măsuri din scurt, fără un proces transparent de consultare, amplifică gradul de incertitudine resimţit de companiile din România, indiferent de dimensiunea sau industria în care activează.
Deşi recunoaşte necesitatea unor măsuri corective, AmCham consideră că limitarea creşterii cheltuielilor publice nu este suficientă în absenţa unor iniţiative de modernizare administrativă şi eficientizare a cheltuielilor. România nu poate depăşi impasul bugetar fără un efort concertat pentru reforme substanţiale în sectorul public.
AmCham România face apel la dialog transparent şi predictibilitate în procesul decizional, subliniind că acestea sunt esenţiale pentru consolidarea încrederii mediului de afaceri, atragerea investiţiilor pe termen lung şi găsirea celor mai bune soluţii pentru redresarea economică.