Camera de Comerţ Americană în România recomandă autorităţilor să revină asupra deciziei de creştere a TVA
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) recomandă autorităţilor revenirea asupra deciziei de creştere a TVA sau cel puţin limitarea aplicării la anul 2010, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la modul în care sunt adoptate şi aplicate măsurile cu impact asupra mediului de afaceri.
Camera de Comerţ Americană în România recomandă autorităţilor să revină asupra deciziei de creştere a TVA (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
"În ultima perioadă asistăm la numeroase încercări ale autorităţilor de a soluţiona problemele acute ale economiei, însă constatăm lipsa de coordonare şi aliniere la nivelul factorilor de decizie şi tergiversarea deciziilor datorită neasumării acestora la nivel politic", a declarat într-un comunicat Sorin Mîndruţescu, preşedintele AmCham România.
El atrage atenţia că un astfel de mod de lucru afectează încrederea investitorilor prezenţi şi potenţiali în mediul de afaceri local şi are deja consecinţe la nivel economic şi social.
"Creşterea TVA se va transfera asupra consumatorului final, dar are şi impact asupra agenţilor economici. Sunt zeci de mii de case de marcat şi doar câţiva operatori autorizaţi care comercializează aceste sisteme şi care sunt au posibilitatea de a modifica memoria fiscală. Credeţi de luni, când a fost anunţată creşterea TVA şi până mâine (1 iulie, data de aplicare a măsuri, n.r.) aceşti operatori vor acea capacitatea de funcţiona normal?", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Ionuţ Simion, preşedintele grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul AmCham România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
În opinia sa, pierderile economice determinate de imposibilitatea de a vinde vor fi suportate de agenţii economici şi vor fi transferate şi la stat pentru că se va coleta mai puţin la buget.
"Dacă măsura era discutată cu mediul de afaceri, firmele ar fi ştiut şi s-ar fi pregătit din timp. Toate aceste măsuri luate pe genunchi vor duce la creşterea gradului de evaziune fiscală. Această majorare a TVA nu face decât ca cei care câştigau din evaziune fiscală pe TVA să câştige şi mai mult. Măsurile de combatere a evaziunii nu vor avea puterea să stăvilească acest fenomen", a explicat Simion.
În opinia sa, creşterea TVA probabil că va aduce mai mulţi bani la buget pentru că marii contribuabili, IMM-urile vor plăti indiferent de nivelul taxelor, dar problema rămâne cu cei care nu-şi plătesc obligaţiile.
În acest sens, AmCam recomandă o serie de măsuri în vederea depăşirii crizei economice, printre care menţinerea cotei unice de impozitare a venitului, revenirea asupra deciziei de creştere a TVA sau cel puţin limitarea acestei modificări la anul 2010, limitarea şi controlul riguros al achiziţiilor publice prin intermediul unor structuri specializate.
Alte propuneri vizează creşterea capacităţii de colectare a veniturilor la buget prin restructurea sistemului şi implementarea unor soluţii informatice integrate, precum şi modernizarea codului fiscal.
"AmCham România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care sunt adoptate şi implementate măsurile cu impact asupra mediului de afaceri şi solicită autorităţilor implicarea sectorului privat în procesul decizional ce vizează economia", se mai arată în comunicat.
În acest sens, investitorii americani consideră că este nevoie să fie elaborat un plan de redresare economică cu implicarea mediului de afaceri.
"Pare că suntem în două lumi paralele mediul de afaceri şi autorităţile. Credem că trebuie să tragem un semnal de alarmă cu privire la nivelul de profesionalizare a actului de guvernare. Mediul de afaceri este grav zguduit de nepredictibilitate. România are resurse limitate şi nevoi nelimitate şi nu-şi poate permite să nu aibă priorităţi în ceea ce priveşte investiţiile", a afirmat Mîndruţescu.
Reprezentanţii AmCham consideră că este nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung care să asigure predictibilitate şi stabilitate şi menţionează că problema mediului de afaceri nu este neapărat legată de nivelul de impozitare ci de stabilitate pe 3-5 ani.
AmCham este una dintre cele mai importante organizaţii a investitorilor străini din România având peste 300 de membri, reprezentând investiţii de peste zece miliarde de dolari şi mai mult de 150.000 de locuri de muncă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO