Camera de Comerţ Româno-Americană atrage atenţia: Proiectul legii pensiilor nu trebuie să creeze dezechilibre bugetare şi macroeconomice

AmCham Romania, organzaţie care reprezintă 430 de companii, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la creşterea substanţială a cheltuielilor cu asistenţa socială pe care proiectul de modificare a legii pensiilor publice o generează la nivelul bugetului general consolidat.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Camera de Comerţ Româno-Americană atrage atenţia: Proiectul legii pensiilor nu trebuie să creeze dezechilibre bugetare şi macroeconomice

„Considerăm că se impune ca prezentarea şi consultările pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu şi lung să conţină în expunerea de motive informaţiile despre sursele de finanţare a cheltuielilor, în conformitate cu prevederile Legii finanţelor publice nr. 500/2002 şi ale Legii responsabilităţii fiscale nr. 69/2010.

Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică a creşterilor de cheltuieli ce decurg din modificările propuse de acest proiect, până la un nivel ce prezintă un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depăşesc cu mult limitele prevăzute de angajamentele europene ale României sau potenţialul de finanţare de care dispune economia românească. Este de aşteptat ca în lipsa unor surse de finanţare clar identificate, astfel de măsuri să fie urmate de adoptarea intempestivă a unor ajustări bugetare drastice în sensul creşterilor semnificative de impozite şi taxe şi/sau reducerilor masive de cheltuieli, sacrificând de cele mai multe ori investiţiile, atât de necesare pentru o creştere economică sănătoasă”, arată AmCham într-un comunicat.

Asociaţia apreciază că analiza de impact a legii trebuie să aibă în vedere nu doar efectele pe termen scurt, ci şi impactul asupra sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a sistemului de pensii publice. Aceasta este cu atât mai necesară în contextul în care proiecţiile demografice pentru Romania indică o îmbătrânire accentuată a populaţiei, şi implicit înrăutăţirea în ritm alert a raportului dintre numărul de salariaţi (sau mai general, a contributorilor la bugetul de asigurări sociale) şi cel al pensionarilor.

„Credem că este important să se aibă în vedere, alături de principiile menţionate de iniţiatorii legii şi principiul echităţii inter-generaţionale. În caz contrar, implementarea singulară a creşterilor de pensii, fără măsuri complementare de asigurare a sustenabilităţii pe termen scurt, mediu şi lung are potenţialul de a intensifica tensiunea socială, de a afecta principiul solidarităţii sociale, care ar trebui sa fie simetrică, precum şi de a periclita situaţia macroeconomică a ţării”, spune AmCham.

Asociaţia solicită Guvernului, în calitate de iniţiator al legii, să prezinte o analiză completă şi explicită a implicaţiilor noului cadru legislativ, şi ca Parlamentul, înainte de adoptarea legii, să cântărească cu prudenţă şi responsabilitate efectele generate pe toate planurile pentru generaţiile prezente şi pentru cele viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici