- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.09.2013, 12:59)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera de Comerţ Româno-Americană: Economia românească, printre cele mai puţin competitive din Europa. Autorităţile trebuie să facă eforturi pentru creşterea competivităţii
Economia României se menţine printre cele mai puţin competitive din regiune şi din Europa, astfel că este importantă adoptarea de politici publice şi strategii de dezvoltare economică şi creştere a competivităţii, potrivit AmCham, care propune un set de recomandări în acest sens.
Urmărește
445 afișări
Camera de Comerţ Româno-Americană: Economia românească, printre cele mai puţin competitive din Europa. Autorităţile trebuie să facă eforturi pentru creşterea competivităţii (Imagine: Shutterstock)
Camera de Comerţ Româno-Americană - AmCham a realizat un set de recomandări pentru autorităţi în contextul lansării în urmă cu două săptămâni a raportului global al competitivităţii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plasează România pe locul 78 din 144 de ţări analizate.
Reprezentanţii AmCham, una dintre cele mai importante organizaţii de investitori străini din România, apreciază că România trebuie să adopte politici publice şi strategii orientate spre dezvoltare economică şi creşterea competitivităţii economiei naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În raportul Forumului Economic Mondial, România este încadrată în categoria economiilor bazate pe eficienţă, în urma analizei celor 12 determinanţi ai competitivităţii, respectiv instituţii, infrastructură, mediul macroeconomic, sănătate şi educaţie primară, învăţământ superior şi instruire, eficienţa pieţei de bunuri de consum, eficienţa pieţei muncii, dezvoltarea sectorului financiar, gradul de adoptare a noilor tehnologi, dimensiunea pieţei, gradul de sofisticare a afacerilor şi inovarea.
Raportul identifică în România printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor corupţia, nivelul taxelor, povara birocratică mare, accesul la finanţare, insuficienţa infrastructurii, inflaţia, instabilitatea politică, etica muncii precară, restricţii legate de piaţa muncii şi insuficientă capacitate de inovare.
"Tabloul economiei globale oferit de Raportul de Competitivitate al Forumului Economic Mondial rămâne un instrument relevant pentru companii şi guverne. Ascensiunea României cu două poziţii faţă de ediţia precedentă este o veste bună, însă ţara noastră se situează încă în urma multor ţări din regiune şi a statelor membre ale Uniunii Europene, astfel că se impune intensificarea eforturilor în direcţia creşterii competitivităţii economice. Dincolo de dezvoltarea competitivităţii economiei naţionale, în calitate de membru al UE, România trebuie de asemenea să contribuie la creşterea competitivităţii globale a Europei", a declarat Valeriu Nistor, preşedintele AmCham România.
În viziunea AmCham, măsurile concrete pentru creşterea competitivităţii economice ar trebuie să includă, printre altele revizuirea şi modernizarea legislaţiei fiscale şi a sistemului fiscal, dar şi menţinerea cotei unice de impozitare, reducerea birocraţiei, asigurarea transparenţei procesului decizional prin susţinerea unui proces de consultare cu toate părţile implicate în scopul clarităţii şi consecvenţei schimbărilor legislative propuse şi respectării principiilor fundamentale de stabilitate şi transparenţă.
Totodată, AmCham recomandă politici de toleranţă zero faţă de mită printr-o aplicare eficientă a legislaţiei în domeniu şi prin implementarea schemelor de cooperare juridică internaţională pentru combaterea corupţei transfrontaliere, transparenţă totală şi responsabilizare în administrarea fondurilor publice, crearea de stimulente pentru retenţia personalului înalt calificat tehnic şi stoparea migrării forţei de muncă, după modelul cu rezultate pozitive din sectorul IT şi încurajarea investiţiilor în industrii cheie pentru export şi crearea de stimulente pentru investitori locali şi străini pe baza noilor tehnologii implementate, a numărului de locuri de muncă generate şi a valorii adăugate ridicate pentru export.
AmCham România reprezintă peste 350 de membri - companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde dolari şi mai mult de 200.000 de locuri de muncă create.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe