Camera Deputaţilor a adoptat o OUG care reglementează alimentarea cu energie de la Complexul Hunedoara

Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, o OUG pentru implementarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, prin care Societatea Complexul Energetic Hunedoara are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Operatorul de transport la valoare de cel puţin 400 MW.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a adoptat o OUG care reglementează alimentarea cu energie de la Complexul Hunedoara

Deputaţii au adoptat o OUG care reglementează alimentarea cu energie de la Complexul Hunedoara

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică a fost adoptat, decizional, de Camera Deputaţilor cu 252 de voturi „pentru”, şi cinci abţineri.

„Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA este unul dintre operatorii economici din domeniul utilităţilor din portofoliul Ministerului Energiei şi unul dintre producătorii de energie electrică carem cu o capacitate instalată de 1.225 MW asigură o cotă de cca 5% din totalul producţiei naţionale de energie electrică, fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a României. Proiectul de act normativ propune aprobarea următoarelor măsuri: obligaţia Societăţii Energetic Hunedoara SA de a furniza servicii tehnologice de sistem de către Operatorul de transport şi sistem la o valoare a puterii electrive de cel puţin 400 MW, în condiţiile reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, în vederea menţinerii nivelului de siguranţă a Sistemului Electornergetic Naţional”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică arată astfel:

„Pentru menţinerea nivelului de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional, Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Operatorul de transport şi sistem la o valoare a puterii electrice de cel puţin 400 MW, în condiţiile reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniyul Energiei. Operatorul de transport şi sistem va stabili capacitatea lunară corespunzătoare serviciilor tehnologice de sistem reprezentând rezervă terţiară lentă, din care o capacitate de 400 MW va fi alocată pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA.În cazul unor situaţii accidentale sau neprevăzute în funcţionarea grupurilor energetice din cadrul Complexului Energetic Hunedoara SA- care determină indisponibilitatea cu privire la realizarea serviciilor tehnologice de sistem, producătorul are obligaţia sp anunţe Operatorul de transport şi sistem conform prevederilor actelor normative în vigoare, iar acesta va achiziţiona serviciile de sistem respective în regim concurenţial”, prevede articolul 1 ale OUG.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.26/2018 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică a fost adoptat de Senat pe 2 mai 2018, astfel că acum se duce la preşedintele României, pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici