Camere de comerţ: Modificările Codului Muncii ar duce la scăderi de investiţii şi locuri de muncă

Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România(CCIFER) şi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) susţin că aprobarea propunerilor de modificare a Codului Muncii ar avea ca efect închiderea de companii, pierderea unor investiţii şi desfiinţarea de locuri de muncă.

Urmărește
457 afișări
Imaginea articolului Camere de comerţ: Modificările Codului Muncii ar duce la scăderi de investiţii şi locuri de muncă

Camere de comerţ: Modificările Codului Muncii ar duce la scăderi de investiţii şi locuri de muncă (Imagine: Laszlo Raduly / Mediafax Foto)

"Proiectul de modificare a Codului Muncii, aflat în prezent în procedura de legiferare la Camera Deputaţilor, reduce drastic flexibilitatea condiţiilor de muncă, conducând la scăderea competitivităţii companiilor şi a României. Din punctul nostru de vedere, în cazul adoptării lor, acestea nu numai că nu vor aduce beneficii economiei României, ci o vor pune în pericol, cu riscul închiderii unor companii, renunţării la investiţii planificate şi, ca o consecinţă, cel al desfiinţării unui număr semnificativ de locuri de muncă şi al creşterii şomajului", arată cele două asociaţii, într-un comunicat.

Cadrul actual, în vigoare din 2011, a fost bine primit de mediul privat şi a condus la o creştere a numărului de locuri de muncă şi o scădere a şomajului, la o creştere economică pozitivă, o creştere a salariului minim şi mediu şi o scădere a conflictelor de muncă, reprezentând de asemenea o garanţie a stabilităţii pieţei muncii şi, în consecinţă, a competitivităţii actuale a economiei româneşti, potrivit sursei citate.

"Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decât cel din anul 2011 este o măsură profund inadaptată realităţilor actuale ale economiei şi pieţei muncii. Un exemplu în acest sens este propunerea de reintroducere a contractului colectiv de muncă la nivel naţional, care ar putea duce în fapt, la existenţa a două reglementări paralele distincte aplicabile la nivel naţional (Codul Muncii şi CCM Naţional). O astfel de propunere este inacceptabilă în contextul în care dubla reglementare din trecut a creat o serie nesfârşită de probleme de interpretare şi aplicare şi dezbateri inutile", conform comunicatului.

Reprezentanţii AHK România au declarat că noul CCM nu este de natură să atragă investiţii şi să creeze noi locuri de muncă, apreciind că negocierea la nivel de unitate este şi trebuie să rămână cel mai important şi efectiv instrument de stabilire a unor condiţii de muncă adaptate la situaţia concretă.

"Ne dorim o şansă la dialog real pe marginea Codului muncii - impactul acestuia asupra atractivităţii României şi a competitivităţii companiilor este esenţial. Experţii noştri au elaborat o serie de propuneri concrete pentru ameliorarea competitivităţii României. Acest proiect de lege este un pas înapoi. Un pas înapoi care ar putea costa numeroase locuri de muncă în industrie şi servicii", susţin reprezentanţii CCIFER.

Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România a criticat şi cu alte ocazii propunerile de modificare a Codului Muncii şi a anunţat în septembrie că a transmis Camerei Deputaţilor o serie de recomandări în acest sens.

CCIFER şi AHK România grupează în prezent peste 1.000 de companii franceze, germane şi române, cu aproximativ 350.000 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici