Până în 2030, costul mediu al culturilor-cheie va creşte cu un procent cuprins între 120 şi 180 la sută, estimează Oxfam. Jumătate din această creştere va fi reprezentată de modificările climatice, apreciază această organizaţie de caritate în raportul său, „Growing a Better Future”. Acesta cere liderilor lumii să amelioreze reglementarea pieţelor alimentare şi să investească într-un fond pentru încălzirea globală.
„Sistemul alimentar trebuie să fie revizuit, dacă dorim să găsim o soluţie la presiunea provocărilor ridicate de modificările climatice, creşterea vertiginoasă a preţurilor şi potenţialul redus al terenurilor, apei şi energiei”, a declarat Barbara Stocking, directorul executiv al Oxfam.
Organizaţia prezintă, în raport, patru „zone de insecuritate alimentară”, care fac, deja, eforturi pentru hrănirea cetăţenilor săi. În Guatemala, 865.000 de persoane riscă insecuritatea alimentară, din cauza lipsei investiţiilor statului în ferme mici, în India, oamenii cheltuiesc de două ori mai mult pentru hrană decât cheltuiesc britanicii, iar în Azerbaidjan, anul trecut, producţia de grâu a scăzut cu 33 la sută din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. De asemenea, în estul Africii, opt milioane de persoane se confruntă cu lipsa hranei, din cauza secetei, femeile şi copiii suferind cel mai mult.
„Ne îndreptăm spre o criză care poate fi evitată”, a subliniat Stocking. „Una din şapte persoane suferă de foame, zilnic, în pofida faptului că lumea este capabilă să hrănească pe fiecare”, a adăugat ea.