Canada, în dificultate în faţa ameninţărilor comerciale ale lui Trump

Canada se găseşte într-o poziţie delicată în faţa posibilelor tarife de 25% anunţate de Donald Trump, având opţiuni limitate de răspuns împotriva celui mai mare partener comercial al său.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Canada, în dificultate în faţa ameninţărilor comerciale ale lui Trump

Deşi ţara are experienţă în gestionarea tarifelor americane, inclusiv din primul mandat al lui Trump, niciodată în istoria recentă nu s-a confruntat cu taxe de o asemenea amploare. În 2018, când Trump a impus tarife de 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu, Canada a răspuns ţintind produse din statele republicane influente, precum bourbonul din Kentucky, conform New York Times.

Premierul Justin Trudeau a anunţat că va folosi aceeaşi strategie şi acum.

Totuşi, puterea de negociere a Canadei este limitată de dimensiunea pieţei sale - aproximativ cât California. De exemplu, din cele 9 miliarde de dolari reprezentând vânzările anuale de bourbon din Kentucky, Canada cumpără doar 30 de milioane.

Istoria oferă lecţii interesante: în 1930, când SUA au impus tarife medii de 59%, Canada şi-a salvat economia intensificând comerţul cu Marea Britanie. În 1971, când administraţia Nixon a introdus taxe de 10%, Pierre Trudeau, tatăl actualului premier, a ales să nu riposteze, ci să caute soluţii pentru reducerea dependenţei de SUA. Această strategie a dus, în final, la primul acord de liber schimb dintre cele două ţări în 1989.

Astăzi însă, complexitatea lanţurilor de aprovizionare moderne face mult mai dificilă reorientarea rapidă către alţi parteneri comerciali, chiar şi cu existenţa acordului de liber schimb cu Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici