- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Canada şi Australia îl susţin pe Carstens pentru şefia FMI
Canada şi Australia îl susţin pe Agustin Carstens, guvernatorul băncii centrale a Mexicului, pentru ocuparea postului de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), au anunţat cele două ţări într-un comunicat, transmite Reuters.
Carstens concurează pentru şefia Fondului cu ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, considerată favorită. Funcţia a rămas vacantă în luna mai, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzaţii de tentativă de viol. Fostul director general al FMI neagă acuzaţiile care i se aduc.
Fondul Monetar Internaţional a fost condus de un european în mod tradiţional, încă de la înfiinţare, cu peste 60 de ani în urmă. În paralel, preşedintele Băncii Mondiale a fost întotdeauna un american.
"Experienţa anterioară a lui Agustin Carstens la FMI, combinată cu trecutul său ca ministru al Finanţelor al Mexicului şi cu poziţia actuală de guvernator al băncii centrale mexicane, îl califică foarte bine să înţeleagă şi să abordeze, împreună cu ţările membre ale FMI, provocările cu care se confruntă economia globală. Astfel, după o analiză atentă a candidaţilor şi a criteriilor de selecţie ale FMI, am decis să îl susţinem pentru poziţia de director general", se spune în comunicatul transmis de Canada şi Australia.
Cele două guverne notează că atât Carstens, cât şi Lagarde reprezintă candidaţi "foarte credibili".
Peru şi Chile şi-au anunţat de asemenea, vineri, sprijinul pentru Carstens.
Dominaţia europeană pe postul de director general al FMI este pusă sub semnul întrebării în contextul reformelor care au început în mandatul lui Strauss-Kahn, care includ creşterea puterii de vot a marilor economii emergente în conducerea instituţiei, proporţional cu influenţa tot mai ridicată de care se bucură, la nivel mondial, state precum China, India, Brazilia sau Rusia.
Canada a fost unul dintre principalii promotori ai acestor reforme şi a cerut în mod repetat un proces deschis şi transparent de selecţie a noului director general al FMI, bazat pe merite şi nu pe naţionalitate. Luna trecută, un oficial canadian a recunoscut că guvernul anticipează că, până la urmă, postul urmează să fie ocupat din nou de un european.
Statele Unite nu şi-au oferit încă sprijinul pentru niciunul dintre candidaţi, Trezoreria notând joi că Lagarde este "excepţional de talentată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO