Când şi-ar putea reveni economia Europei? Cum au răspuns economiştii la această întrebare
Economia Europei, puternic afectată de criza datoriilor suverane, ar putea reveni la un nivel sustenabil de creştere abia din 2013, consideră mai mulţi economişti de top consultaţi de postul american de televiziune CNN.
Când şi-ar putea reveni economia Europei? Cum au răspuns economiştii la această întrebare (Imagine: Shutterstock)
Din 20 de economişti incluşi în sondajul CNN, jumătate au afirmat că Europa nu va reveni la o creştere economică sustenabilă până în 2013, în timp ce şapte se aşteaptă ca o recuperare să aibă loc abia din 2014. Doar trei au încredere că regiunea va scăpa de actualele probleme în a doua jumătate a acestui an.
Europa nu este oficial în recesiune, dar majoritatea analiştilor consideră că o contracţie economică este inevitabilă. Chiar şi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a admis această posibilitate în noiembrie.
Situaţia nesigură din Europa prezintă riscuri şi pentru economia SUA, potrivit CNN. Dintre participanţii la sondaj, 11 sunt îngrijoraţi că problemele din Europa pot reduce finanţarea necesară pentru mediul de afaceri şi consumatorii din SUA. Alţi patru consideră că expunerea pe băncile europene poate afecta SUA dacă mai multe state din zona euro intră în incapacitate de plată. Doar câţiva au invocat un posibil declin al exporturilor către Europa ca cea mai importantă problemă a economiei americane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
-
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
În privinţa soluţiilor la criza europeană există un consens limitat în rândul economiştilor. Şase dintre analişti ar vrea ca BCE să devină creditor de ultimă instanţă, cinci susţin o integrare mai puternică a zonei euro, în timp ce doar trei propun analizarea unor modalităţi de dezmembrare a zonei euro fără prăbuşirea pieţelor financiare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO