Candidatul pentru ministru al Comunicaţiilor: Textul ACTA are o ambiguitate ce permite suspiciuni privind eventuale abuzuri

Candidatul pentru ministru al Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, a declarat, miercuri, la audierea sa în comisiile parlamentare, că a studiat documentul ACTA şi consideră că există într-adevăr "o ambiguitate" a textului care permite suspiciuni privind eventuale abuzuri care pot fi comise de autorităţi.

Urmărește
1398 afișări
Imaginea articolului Candidatul pentru ministru al Comunicaţiilor: Textul ACTA are o ambiguitate ce permite suspiciuni privind eventuale abuzuri

Candidatul pentru ministru al Comunicaţiilor: Textul ACTA are o ambiguitate ce permite suspiciuni privind eventuale abuzuri (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Mustea a fost întrebat de parlamentari, la audieri, ce părere are despre ACTA.

Răzvan Mustea a arătat că are o opinie personală şi nu o poziţie oficială deoarece deocamdată este doar un candidat pentru funcţia de ministru.

El a precizat că ACTA este un cord comercial, iar "vârful de lance" în privinţa acestui document în România a fost Ministerul Economiei.

"Ca o părere personală, pot să vă spun că am studiat acest document şi consider că există într-adevăr o ambiguitate a textului care permite suspiciuni privind eventuale abuzuri care pot fi comise de autorităţile statului", a precizat Mustea.

El a arătat că obiectivele acestui document sunt extrem de importante, şi anume combaterea contrabandei şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar a apreciat că toate aceste lucruri trebuie făcute cu respectarea drepturilor individuale ale fiecărui utilizator de internet.

"Probabil că vom discuta în Cabinet pe această temă", a mai spus Răzvan Mustea, care a precizat că din punct de vedere procedural documentul trebuie să fie ratificat de Parlamentul European la sfârşitul primăverii, după care, dacă va fi ratificat, va trebui transpus în legislaţia naţională.

"În ceea ce mă priveşte, puteţi conta pe toată buna mea credinţă. Şi pentru a face ca lucrurile să fie cât mai bine, vom demara consultări cu societatea civilă şi cu siguranţă lucrurile vor fi puse pe drumul cel bun şi nimeni nu are motive de îngrijorare pentru că, repet, e foarte important să protejăm drepturile de prorietate intelecturală, dar în acelaşi timp este foarte important să protejăm drepturile fiecărui consumator şi fiecărui utilizator de internet şi să respectăm intimitatea fiecăruia", le-a spus Mustea parlamentarilor din comisii.

Reprezenzanţi din 22 de state membre UE şi Uniunea Europeană au semnat, joi, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici