Canicula şi incendiile vor încetini creşterea economică din Rusia
Creşterea economică din Rusia, şi aşa modestă, va încetini ca urmare a caniculei şi a incendiilor devastatoare, potrivit analiştilor care estimează prejudiciile la 7-15 miliarde de dolari (5-11 miliarde euro).
Canicula şi incendiile vor încetini creşterea economică din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorităţile ruse nu vor anunţa probabil estimări oficiale înainte de câteva luni.
"Creşterea economică încetineşte deja, iar valul de căldură va amplifica procesul", a declarat Alexandr Morozov, economist şef la divizia HSBC din Rusia.
Economia rusă s-a contractat cu 7,9% în 2009, ca urmare a recesiunii mondiale, iar autorităţile anticipează pentru acest an un avans de 4%, susţinut de creşterea cotaţiilor hidrocarburilor, care reprezintă 60% din exporturile ţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
Instituţiile financiare internaţionale au anticipat la rândul lor ritmuri de creştere mai ridicate, deşi au subliniat că redresarea este fragilă.
Banca Mondială a avertizat, într-un raport publicat în iunie, că redresarea este neuniformă, existând numeroare probleme structurale.
Molozov evaluează impactul economic al caniculei la 1% din PIB, respectiv 15 miliarde de dolari, cel mai grav afectat fiind sectorul agricol.
El a explicat că seceta va duce la scăderea producţiei de cereale cu până la 33%.
Premierul Vladimir Putin a anunţat luni o nouă revizuire în scădere a previziunilor privind recolta de cereale, la 60-65 milioane tone, faţă de 97 milioane tone în 2009.
În plus, din cauza caniculei, companiile au anunţat închideri ale liniilor de producţie şi reducerea programului de muncă.
Vladimir Tikhomirov, economist şef la banca de investiţii Uralsib, este ceva mai optimist, anticipând pierderi de 0,5%-1% din PIB, respectiv 7-14 miliarde de dolari (5-10 miliarde euro).
"Acesta este cel mai pesimist scenariu", a precizat Tikhomirov, care se aşteaptă ca impactul vacanţelor forţate, al creşterii mortalităţii şi al afecţiunilor să fie compensat de o relansare a activităţilor economice spre sfârşitul anului.
Scumpirile determinate de secetă vor avea un impact puternic asupra inflaţiei.
ING a majorat estimările privind inflaţia din acest an şi 2011 la 8,5%, respectiv 9,5%-10%, de la 6,8% şi 7,6%.
Estimările oficiale indică o inflaţie de 6% în acest an şi 7% în 2011, dar ministrul Economiei a recunoscut recent că indicatorul ar putea atinge un nivel mai ridicat din cauza calamităţilor naturale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO