- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cantoanele din Elveţia se bat în reduceri de taxe pentru a atrage companiile
Nivelul scăzut al taxelor reprezintă un avantaj tradiţional al Elveţiei în raport cu alte ţări dezvoltate în eforturile de atragere a marilor companii multinaţionale, însă mai puţin cunoscută este "lupta fiscală" dintre cantoanele elveţiene pentru ademenirea marilor investitori, scrie WSJ.
Cantoanele din Elveţia se bat în reduceri de taxe pentru a atrage companiile
Cantoanele Elveţiei, unităţi administrative cu un nivel ridicat de autonomie faţă de guvernul central, oferă regimuri fiscale tot mai relaxate pentru a determina marile companii multinaţionale să-şi relocalizeze sediile centrale sau regionale în jurisdicţiile locale, se arată într-o analiză Wall Street Journal (WSJ).
Câştigătorul detaşat al acestei lupte interne este cantonul Zug, care a reuşit să atragă atât de multe corporaţii încât a început să aibă probleme cu "spaţiile de cazare", piaţa imobiliară devenind supraaglomerată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
Încă din anii '60, autorităţile locale din Zug şi-au asumat rolul de pionieri în "arta" de a convinge companiile să-şi mute sediile în jurisdicţia locală. În prezent, cantonul găzduieşte sediile generale sau regionale ale unor corporaţii de talia Johnson & Johnson, Burger King Holdings Inc. sau Siemens AG.
Zug se află însă într-o criză de spaţii rezidenţiale, iar cantoanele vecine caută să profite de această slăbiciune.
"Zug a luat o decizie extrem de fericită, cu atâţia ani în urmă, de a introduce un cod fiscal competitiv. Acum, eforturile cantoanelor vecine de a atrage afaceri au devenit un trend", comentează Goerges Meyer, tax partner la PricewaterhouseCoopers Zurich.
Pe plan internaţional, Elveţia se luptă pentru atragerea multinaţionalelor cu ţări precum Irlanda, Olanda, Marea Britanie sau Germania. Politica fiscală relaxată reprezintă cel mai important avantaj al Elveţiei, însă mediul universitar dezvoltat, eficienţa sectorului public şi legislaţia foarte apreciată din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă de asemenea stimulente demne de luat în seamă.
Taxa corporativă federală este în Elveţia de doar 8,5%, iar impozitul mediu la nivel naţional, după adăugarea taxelor şi impozitelor percepute de autorităţile locale şi municipale, este de 21,2%, faţă de circa 30% în Germania sau 25,5% în Olanda, potrivit KPMG.
În Statele Unite, rata efectivă de taxare a mediului de afaceri este de 40%, în Franţa de 33,3%, iar în Marea Britanie de 28%, potrivit datelor KPMG citate de WSJ.
În cantoanele Elveţiei rata efectivă de impozitare a companiilor variază de la 24,2% în Geneva la 16,3% în Zug şi 16% în Schaffhausen la 12,7% în Obwalden.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO