Capital Economics: Incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care are nevoie economia României

România este una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa Emergentă, potrivit analiştilor Capital Economics, care consideră că incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care ţara are nevoie.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Capital Economics: Incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care are nevoie economia României

Capital Economics: Incertitudinile politice sunt ultimul lucru de care are nevoie economia României (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Parlamentul a adoptat vineri o moţiune de cenzură a opoziţiei, cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.

"România este una dintre cele mai vulnerabile economii din Europa Emergentă şi am anticipat deja că se va contracta cu 0,5% în acest an. O perioadă de incertitudini politice este ultimul lucru de care ţara are nevoie", se arată într-o notă a Capital Economics.

Problema esenţială este ce implicaţii va avea căderea guvernului asupra programului convenit cu FMI şi UE. România nu a accesat linia de finanţare, care îi conferă însă protecţie faţă de turbulenţele din zona euro.

Necesarul de finanţare externă al României este moderat, potrivit standardelor regiunii, dar este totuşi ridicat comparativ cu ale state emergente, se arată în notă.

Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeană şi Băncii Mondiale se află în România pentru negocieri cu autorităţile române, dar discuţiile vor fi întrerupte şi vor continua la nivel tehnic atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.

Băncile sunt dependente în mare măsură de finanţarea de la companiile-mamă din zona euro, iar guvernul se afla în negocieri cu Banca Mondială pentru o linie de credit suplimentară de 1 miliard de euro.

În condiţiile actuale, a devenit extrem de improbabil ca această linie de finanţare să se materializeze în viitorul apropiat, potrivit firmei britanice de consultanţă financiară.

Pieţele financiare se vor concentra pe implicaţiile căderii guvernului asupra şedinţei Bancii Naţionale a României de săptămâna viitoare, când era aşteptată o nouă reducere de 0,25 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară, la 5%, dar care acum a devenit incertă.

Capital Economics notează că, având în vedere datoria externă a României, cursul de schimb este un factor esenţial în procesul de decizie al BNR privind dobânda de referinţă, iar incertitudinile politice fac improbabilă reducerea acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici