- Home
- Economic
- LONDRA, (11.10.2011, 20:21)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care este planul secret al Germaniei pentru criza din Grecia şi de ce ar putea fi un dezastru pentru Europa
Germania lucrează în spatele uşilor închise la un plan de "default dur" al Greciei, prin care creditorii privaţi, respectiv băncile şi fondurile de pensii, să îşi asume pierderi de 60%, cu riscul de a provoca o reacţie în lanţ în sudul Europei, în lipsa unor măsuri credibile de protecţie.
Urmărește
6613 afișări
Cancelarul Angela Merkel şi ministrul Finanţelor Wolgang Schaeuble (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oficiali de la Berlin au declarat că este probabil ca investitorii privaţi să sufere noi pierderi legate de deţinerile de obligaţiuni suverane elene, peste cele de 21% convenite în iulie, potrivit The Telegraph.
Nivelul exact al acestor pierderi va depinde de concluziile inspectorilor CE/FMI care şi-au încheiat misiunea la Atena.
Delegaţia CE/BCE/FMI a anunţat marţi că Grecia va primi următoarea tranşă de împrumut, de 8 miliarde euro, în luna noiembrie, după ce rapoartele troicii vor fi avizate de către miniştrii Finanţelor din zona euro şi Consiliul Director al FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
"Multe s-au întâmplat din iulie. Grecia nu şi-a respectat angajamentele, astfel încât putem considera că reevaluarea în scădere a datoriilor cu 21% nu mai este suficientă", a spus una dintre surse.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a declarat pentru Frankfurter Allgemeine că revizuirea iniţială este probabil prea mică, iar băncile trebuie să aibă suficient capital pentru a suporta la nevoie pierderi mai mari.
La Berlin au circulat estimări privind o reducere de 60% a datoriilor către creditorii privaţi.
Schimbarea politicii germane seamănă cu cea de anul trecut, când cancelarul Angela Merkel a propus pentru prima oară revizuirea în scădere a valorii obligaţiunilor suverane elene, ceea ce a dus la un nou puseu al crizei şi a obligat Irlanda să ceară ajutor financiar internaţional.
"Poate avea loc un efect al bulgărelui de zăpadă. Pieţele îşi vor îndrepta instantaneu atenţia asupra Portugaliei, unde randamentul obligaţiunilor pe doi ani a ajuns la 17%", a declarat Andrew Roberts, director în domeniul creditelor la RBS.
Obligaţiunile Greciei pe termen de zece ani sunt tranzacţionate cu un discount de 60% pe piaţă, dar băncile europene nu trebuie să revizuiască în scădere activele atâta timp cât nu are loc un default oficial, iar datoriile fac parte din portofoliul de împrumuturi pe termen lung.
Pericolul apare dacă băncile sunt obligate să "cristalizeze" daunele înainte de a-şi majora capitalul.
Germania riscă să deschidă o cutie a Pandorei cu această propunere, consideră Marcel Alexandrovici, analist la Jefferies Fixed Income.
"Ar fi un dezastru, un semnal că plasamentele în obligaţiuni suverane nu sunt sigure. Investitorii îşi vor retrage plasamentele din Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia", a avertizat Alexandrovici.
Analistul a arătat că Franţa este împotrivă, ca şi Banca Centrală Europeană.
"Ei ştiu că băncile au nevoie de timp pentru a se adapta. Nu cred că Europa va apăsa pe trăgaci", a adăugat analistul.
Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-au angajat duminică să facă tot ce va fi necesar pentru garantarea recapitalizării băncilor şi un plan pentru susţinerea în continuare a Greciei şi zonei euro până la sfârşitul acestei luni.
Publicaţia La Tribune a relatat la sfârşitul lui septembrie că germanii lucrează la un plan secret numit "Eureca".
Potrivit planului realizat de consultanţi foarte influenţi în guvernul cancelarului Angela Merkel, Grecia ar trebui să includă toate activele publice într-o structură pe care să o vândă unei instituţii europene pentru 125 miliarde euro şi să-şi reducă astfel nivelul de îndatorare de la 145% din PIB la 88%.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate