Care sunt cauzele crizei datoriilor suverane şi ce şanse are moneda unică să reziste

Euro a fost introdus în 2002 ca moneda unică a Uniunii Europene, scopul fiind acela de a consolida legăturile comerciale din spaţiul european, dar şi de a crea un rival care să „muşte” din supremaţia dolarului. Acumularea unor deficite bugetare masive şi a unor datorii nesustenabile în unele ţări de la periferia zonei euro ameninţă, însă, moneda, la nici un deceniu de la punerea ei in circulaţie.

Urmărește
1674 afișări
Imaginea articolului Care sunt cauzele crizei datoriilor suverane şi ce şanse are moneda unică să reziste

Care sunt cauzele crizei datoriilor suverane şi ce şanse are moneda unica să reziste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Criza datoriilor suverane, care a devenit mai acută în 2010, începe să pună la îndoială supravieţuirea euro, astfel că liderii zonei trebuie să vină cu un plan de măsuri fiscale şi monetare coordonate, ca răspuns la criza actuală.

1951 - Comunitatea economică de după război

După cel de-al Doilea Razboi Mondial, francezul Jean Monnet, considerat unul dintre părinţii fondatori ai UE, a înfiintat, în 1951, Comunitatea Europeana a Cărbunelui şi a Oţelului, ceea ce a reprezentat primul pas pentru înfiinţarea uniunii economice europene.

Citeşte mai multe despre UE şi criza datoriilor pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici