Care sunt cele mai rentabile companii în 2010

Companiile de petrol şi gaze au înregistrat cea mai mare rentabilitate din sectoarele economice în 2010, iar o performanţă ridicată s-a mai regăsit la firmele din industria auto şi cele exportatoare, în timp ce rentabilitatea medie a companiilor de stat a fost negativă, potrivit BNR.

Urmărește
306 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele mai rentabile companii în 2010

Care sunt cele mai rentabile companii în 2010 (Imagine: Shutterstock)

"Pe primul loc se situează firmele implicate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, în condiţiile în care au înregistrat cea mai ridicată rentabilitate a capitalurilor (10 %, decembrie 2010), au alocat sume semnificative pentru investiţii - fluxurile de numerar au totalizat, în luna decembrie 2010, 6,9 miliarde lei (cu menţiunea că, la nivelul companiilor private, valoarea a fost de 5,8 miliarde lei), efectul de pârghie este scăzut (0,3) şi nu au generat credite neperformante. Pe locul secund se plasează firmele implicate în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, care au înregistrat, de asemenea, rezultate remarcabile: o rentabilitate a capitalurilor peste medie (7%, decembrie 2010), o rată redusă a creditelor neperformante (1,1%, faţă de 13,4% la nivelul economiei, iunie 2011) şi un grad scăzut de îndatorare (efectul de pârghie este 1,42 în luna decembrie 2010)", se arată în raportul asupra stabilităţii financiare, ediţia 2011, elaborat de Banca Naţională a României.

La rândul lor, firmele de comerţ exterior (prin definiţie încadrate în categoria sectoarelor tradables) au consemnat performanţe financiare superioare mediei pe economie. Rentabilitatea capitalurilor s-a menţinut peste nivelul înregistrat pe economie (majorându-se în cazul firmelor net exportatoare), pe fondul unei viteze ridicate de rotaţie a activelor (şi chiar în creştere, în numeroase cazuri).

Banca centrală notează că ponderea în total a valorii adăugate brute create de companiile din sectorul tradables a crescut de la începutul crizei la 36,4% în 2010, faţă de 33,5% în 2008. Firmele din această categorie au desfăşurat şi o activitate investiţională mai susţinută, fluxurile de numerar cu această destinaţie reprezentând circa 31 miliarde lei, faţă de 19 miliarde lei în cazul firmelor din sectorul non-tradables.

Pe forme de proprietate, rentabilitatea capitalurilor în cazul companiilor cu capital majoritar privat s-a majorat la 8,7% în decembrie 2010, în timp ce societăţile de stat au avut o rentabilitate negativă (-1,5%).

"La acest rezultat a contribuit în special decalajul între viteza de rotaţie a activelor, semnificativ superioară în cazul firmelor private (90%, faţă de 28%). Companiile private au alocat şi în anul 2010 resurse importante pentru activitatea de investiţii, în timp ce firmele de stat au dezinvestit (fluxurile de numerar pentru investiţii au fost de 58 miliarde lei în primul caz, faţă de o dezinvestire de 7,7 miliarde lei în cazul secund)", se arată în raport.

Potrivit BNR, implementarea reformelor structurale agreate în cadrul noului acord de finanţare cu UE şi FMI poate conduce la o majorare importantă a potenţialului de creştere economică a României prin îmbunătăţirea performanţelor companiilor cu capital majoritar de stat, mai ales că performanţele slabe nu reprezintă o caracteristică generalizată a sectorului de stat la nivel individual, existând o dispersie însemnată a evoluţiilor la nivelul firmelor de acest tip.

"De exemplu, în timp ce cele mai multe companii de stat cu importanţă redusă pentru economie au înregistrat un rezultat net care oscilează în intervalul (-200; +200 milioane lei), firmele mari de stat (cu contribuţie însemnată la VAB) au contabilizat fie pierderi însemnate, fie profituri semnificative, dar care la nivel agregat au condus la pierderi nete considerabile", se mai spune în document.

Rolul firmelor cu acţionariat majoritar autohton în cadrul economiei şi al sectorului bancar s-a diminuat uşor, ponderea în total a valorii adăugate brute create de aceste companii reducându-se de la 56% la 55% (decembrie 2009 - decembrie 2010. Firmele cu acţionariat majoritar autohton au înregistrat în anul 2010 o diminuare a stocului de finanţare (de la creditori autohtoni şi nerezidenţi) cu 5% în termeni reali, în timp ce companiile cu capital majoritar străin şi-au redus finanţarea cu circa 1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici