- Home
- Economic
- PARIS, (02.09.2011, 11:56)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care sunt motivele pentru care tot mai multe companii şi-au mutat pierderile în ţări cu taxe mari
Aşa cum timp de 20 de ani marile companii multinaţionale au mutat profitul în ţări cu taxe reduse, corporaţiile au început să transfere discret pierderile cauzate de situaţia dificilă din economia globală către jurisdicţii cu impozite ridicate, pentru a beneficia de stimulentele acordate acolo.
Urmărește
966 afișări
Care sunt motivele pentru care tot mai multe companii şi-au mutat pierderile în ţări cu taxe mari (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Concluzia aparţine unui raport publicat recent de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care notează că pierderile pot fi de asemenea valoroase, deoarece unele ţări cu taxe ridicate, precum SUA, oferă deduceri şi credite fiscale importante ca valoare companiilor cu pierderi.
Odată cu deteriorarea condiţiilor economice globale, marile companii au tot mai puţine profituri de ascuns în paradisurile fiscale din Insulele Caraibe, Europa şi Asia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Majoritatea jurisdicţiilor cu impozite ridicate, precum SUA, oferă deduceri de taxe şi credite fiscale generoase, care pot reduce costurile de ordin fiscal ale companiilor cu pierderi în perioade de dificultăţi economice, se spune în raportul OCDE.
"Suntem surprinşi de mărimea pierderilor. A schimbat natura jocului", comentează Jeffrey Owens, directorul Centrului pentru politică şi administrare fiscală din cadrul OCDE.
El a adăugat că "transferarea, în consecinţă" a pierderilor companiilor din jurisdicţii cu taxe reduse în ţări cu o fiscalizare ridicată demonstrează "scheme agresive de planificare fiscală".
OCDE nu nominalizează ţări sau companii implicate sau afectate de acest nou trend, însă notează că unele astfel de mişcări sunt legale, în timp ce unele "ocolesc legea" în anumite ţări.
Raportul scoate în evidenţă însă un sector în care această practică este foarte răspândită, cel al serviciilor financiare. Experţii OCDE arată că băncile cu sediul în ţări cu taxe ridicate cumpără şi vând derivate între subsidiarele din zone cu impozite reduse şi mută apoi pierderile în state cu o fiscalizare ridicată, jonglând astfel cu activele financiare generatoare de pierderi.
Owens a afirmat că OCDE încurajează anumite state membre să închidă "portiţele" din lege, care permit în unele cazuri folosirea multiplă a aceloraşi pierderi financiare sau utilizarea pierderilor pentru a "ieftini" tranzacţiile de tip fuziune sau achiziţie.
În studiu au fost incluse Australia, Austria, Canada, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Norvegia şi Suedia, pe perioada 2000-2009.
Owens a arătat că, deşi raportul nu se referă la Statele Unite, "nu există niciun motiv să crezi că pierderile ar fi mai mici în SUA", sugerând astfel că marile companii americane transferă de asmeenea pierderile către jurisdicţii cu taxe ridicate. Impozitul pe profit este de 35% în SUA, unul dintre cele mai ridicate din lume.
Principiul pe care se bazează această practică este "amânarea" pierderilor, o tehnică legală de contabilitate care permite companiilor să aplice pierderile operaţionale nete din anul curent peste profitul operaţional din următorii ani. Măsura are rolul de a permite companiilor să evite falimentul, însă o consecinţă a acestei concesii este facilitarea reducerii "artificiale" a cheltuielilor fiscale.
Legislaţia care reglementează pierderile variază de la o ţară la alta, iar companiile exploatează aceste diferenţe pentru a-şi reduce cheltuielile fiscale, notează raportul.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12