- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.03.2019, 09:56)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care sunt primele companii pe care statul vrea să le includă în FONDUL SUVERAN
Loteria Română şi Imprimeria sunt primele două companii pe care statul propune să fie include în Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare (FSID), reiese dintr-un proiect de act normativ publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Urmărește
1731 afișări
Care sunt primele companii pe care statul vrea să includă în FONDUL SUVERAN
„Pentru a se crea cadrul legal astfel încât CN Loteria Română S.A. şi C.N. Imprimeria S.A. să poată intra în proprietatea privată a unui fond la data înregistrării acestuia la Registrul Comerţului, prin aportarea acţiunilor statului la cele două companii la capitalul social al fondului, este necesară o intervenţie legislativă la nivel primar. Intrarea celor două companii în proprietatea privată a unui fond presupune o serie de demersuri premergătoare a căror durată este influenţată în mod direct de crearea unui cadru legislativ adecvat. Modificarea actualului cadru legislativ este necesar a fi făcută anterior înfiinţării unui asemenea fond, ţinând cont de perioada necesară pentru asigurarea condiţiilor ca fondul să devină funcţional şi să-şi îndeplinească scopul de dezvoltare şi finanţare de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, în vederea obţinerii de profit, estimată la circa 18 luni”, prevede un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), publicat de MFP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Odată cu adoptarea acestui document, cele două companii pe acţiuni vor fi deţinute ca şi până în prezent de stat, dar statul va putea să fie acţionar sub diverse forme, iar actele constitutive ale celor două companii urmează să fie abrogate.
„Ţinând cont de faptul că nu se mai justifică reglementarea la nivel de lege a participaţiei statului la aceste societăţi (întrucât calitatea de acţionar este prevăzută în Hotărârea de Guvern nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice), se propune abrogarea prevederilor corespunzătoare din OUG nr. 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale «Loteria Română» – S.A. şi OUG nr. 199/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale «Imprimeria Naţională» – S.A., precum şi a actelor constitutive ale celor 2 societăţi, prevăzute în anexa la cele două acte normative, întrucât nu mai sunt aplicabile, fiind modificate prin hotărârile adunării generale a acţionarilor, conform dispoziţiilor legale”, precizează Nota de fundamentare a actului normativ citat.
Totodată, se propune modificarea şi completarea OUG nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii.
Astfel, dacă Institutul Naţional de Statistică (INS) reclasifică în sectorul administraţiei publice o companie ale cărei pachete de acţiuni au fost aduse ca aport în natură de către statul român la capitalul social al unui fond şi care poate conduce la reclasificarea acestuia în sectorul administraţiei publice, toate acţiunile acelei companii pot fi transferate cu titlu gratuit din proprietatea privată a fondului în proprietatea privată a statului prin hotărâre a adunării generale extraordinare a acţionarilor, capitalul social al fondului diminuându-se în mod corespunzător.
În plus, proiectul de act normativ elimină obligativitatea ca din Consiliul de Supraveghere să facă parte un reprezentant al autorităţii publice centrale, care exercită, în numele statului român, drepturile şi obligaţiile izvorâte din calitatea de acţionar unic, iar altul să reprezinte MFP.
Astfel, Consiliul de supraveghere al FSID va fi format din „nouă membri, desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor” (AGA), dacă au expertiză „în domeniul financiar-bancar necesară îndeplinirii responsabilităţilor specifice fondurilor suverane, experienţă în administrarea de societăţi, integritate profesională, bună reputaţie, cunoştinţe, aptitudini şi experienţă adecvate complexităţii activităţii specifice fondurilor suverane, precum şi a criteriilor stabilite în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare”.
De asemenea, noul act normativ va introduce reglementarea conform căreia remuneraţiile membrilor consiliului de supraveghere şi ale membrilor directoratului FSID le stabilesc AGA acestuia.
„Până la înfiinţarea, în condiţiile legii, a unui fond suveran de dezvoltare şi investiţii, la al cărui capital social se aportează în natură participaţia statului la Compania Naţională «Loteria Română» – S.A. şi la Compania Naţională «Imprimeria Naţională» – S.A. calitatea de acţionar a statului român la aceste companii se exercită de către Ministerul Finanţelor Publice”, mai arată actul normativ citat.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe