Publicaţia citează surse apropiate FMI, care susţin că şefii instituţiei sprijină aceste noi acorduri, în contextul impactului crizei financiare în regiune.
Potrivit Handlesblatt, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia se numără printre statele care au cerut ajutorul Fondului, iar Ucraina, Serbia, România, Belarus şi Letonia doresc să încaseze mai rapid tranşele sau să obţină majorarea împrumuturilor deja aprobate.
Guvernul Ungariei nu a decis până în prezent dacă are nevoie de majorarea fondurilor, notează ziarul german.
"O decizie privind solicitările va fi luată cât de curând", a declarat una dintre sursele citate pentru Handelsblatt, precizând că deciziile privind plăţile către statele care au obţinut deja acorduri sunt luate în termen de o săptămână de la transmiterea solicitării.
Ungaria a încheiat, de asemenea, acorduri cu FMI şi UE pentru un program de finanţare externă de 20 de miliarde de euro, iar Ucraina a obţinut un împrumut de 16,5 miliarde de dolari.
Autorităţile române au încheiat, în luna martie, un acord cu FMI pentru un program de finanţare externă susţinut cu fonduri de la Fond, UE, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acordul a primit avizul Consiliului Executiv al FMI şi Consiliului miniştrilor de Finanţe ai statelor membre UE în luna mai.
Pachetul de finanţare obţinut de România de la cele cinci foruri internaţionale se ridică la 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro de la FMI, cinci de la CE, un miliard de la BM şi un miliard de euro de la BERD/BEI.
Prima tranşă a împrumutului de la FMI, echivalentul a cinci miliarde euro, a fost disponibilă imediat după aprobarea acordului în Boardul Executiv al Fondului şi a intrat în rezervele BNR.
Următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, de 1,718 miliarde şi, respectiv, 1,409 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST) ar urma să intre în rezerva BNR în lunile septembrie şi decembrie, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI.
Din totalul de 11,443 miliarde de DST-uri (echivalentul a 12,95 miliarde de euro sau 17,07 miliarde dolari la momentul anunţului privind ajungerea la un acord pentru un împrumut stand-by), pe care România le va primi conform înţelegerrii cu FMI, în 2010, în rezerva BNR vor intra patru tranşe, în martie (766 milioane DST), iunie (768 milioane DST), septembrie (769 milioane DST) şi decembrie (769 milioane DST).
Ultima tranşă din împrumutul de la FMI, de 874 milioane de DST, este programată pentru martie 2011.
DST este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat în prezent la aproximativ 1,54 dolari.