- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Casa de Insolvenţă Transilvania: Ritmul de creştere a insolvenţelor va scădea în acest an
Ritmul de creştere a numărului firmelor care intră în insolvenţă va scădea în acest an, existând semnale de revenire a economiei şi luând în calcul statisticile din luna ianaurie, care arată reducerea semnificativă a procedurilor, potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
"Economia reporneşte. Piaţa este altfel în acest an faţă de începutul anului 2010. Băncile au acum disponibilităţi băneşti pe care ar trebui să le ducă în economie. Din portofoliul nostru, de exemplu, toţi retailerii sunt cu plata la zi a chiriilor, fapt care se repercutează pozitiv şi asupra centrelor comerciale, chiar dacă au bugetele refăcute. Fundul prăpastiei a fost atins, urmează o creştere", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Andrei Cionca, managing partner CITR.
Cionca estimează astfel o reducere a ritmului de creştere a numărului de firme care nu-şi mai pot plăti datoriile.
"Deja în prima lună numărul acestora reprezintă doar 10% din nivelul din ianuarie 2010. Va scădea numărul insolvențelor, probabil nu de la 20.000, câte au fost anul trecut, la 2.000, dar va fi o reducere", a adăugat Cionca.
Un alt element pe care reprezentantul CITR îşi bazează estimările este excedentul înregistrat de bugetul general în prima lună a anului. Bugetul general consolidat a înregistrat în ianuarie un excedent de 819 milioane de lei, echivalentul a 0,15% din PIB, fiind pentru prima dată în ultimele 12 luni când nu a fost fost raportat deficit.
Potrivit CITR, circa 34.000 firme erau în insolvenţă la jumătatea anului 2010, din care peste 20.000 firme pe parcursul anului 2010, nivel uşor mai ridicat faţă de cel din anul anterior.
Firmele intrate în insolvenţă în 2010 au o cifră de afaceri anuală de peste patru miliarde de euro şi peste 100.000 angajaţi. Domeniile de activitate cele mai afectate sunt comerţul cu amănuntul (50% din numărul dosarelor de insolvenţă), dar şi distribuţia, dezvoltatorii imobiliari, domeniul construcţiilor şi industria prelucrătoare.
La nivel naţional, ponderea firmelor care au reintrat în circuitul economic în urma finalizării unei reorganizări judiciare a fost de sub 5%, dar rata de succes a crescut la peste 10%.
"Poziţia băncilor s-a schimbat semnificativ în ultima perioadă, fiind parteneri activi în gestiunea şi identificarea de soluţii, constatând probabil că insolvenţa este o soluţie viabilă în actuala conjunctură economică. Un rol important în evoluţia acestui domeniu au avut schimbările de ordin legislativ, intervenite de-a lungul timpului", a explicat Cionca.
CITR a identificat o serie de factori care au determinat multe firme să intre în procedura insolvenţei, precum criza economică şi reducerea sursei de finanţare, catalogate ca influenţe externe.
"Ca urmare a crizei, cifra de afaceri a companiilor de retail pe care le gestionăm, ca vânzări pe metru pătrat, s-a redus cu 18-36% faţă de nivelul dinaintea instalării crizei. Normal că acestea au intrat în insolvenţă pentru că marja lor de profit era de 3-7%, iar cifra de afaceri s-a redus foarte mult", a spus Cionca.
El consideră, totodată, că răspunsul antreprenorilor la criză a fost de multe ori întârziat, astfel că scăderea costurilor a fost mult mai înceată decât cea a cifrei de afaceri sau a vânzărilor.
Printre factorii interni care au dus la intrarea în insolvenţă a firmelor se numără pierderea unor contracte importante, scăderea veniturilor societăţii într-un ritm mai rapid decât scăderea medie a pieţei, îndatorarea excesivă a societăţii, acumularea creanțelor neîncasate, nivelul pierderilor cumulate, costuri fixe ridicate sau pierderi ca urmare a înstrăinării unor active imobilizate sub valoarea contabilă.
"Apreciem că, de cele mai multe ori, cauzele interne sunt cele care influenţează în mod decisiv evoluţia unei societăţi de la o stare financiară bună la insolvenţă", a mai spus reprezentantul casei de insolvenţă.
CITR gestionează în prezent 166 proceduri de insolvenţă. Pe piaţă există peste 2.200 de practicieni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Zelenski: „Trebuie să facem totul pentru a încheia războiul anul viitor pe cale diplomatică” / Germania şi China vor discuta despre războiul din Ucraina şi trupele nord-coreene / Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului
-
astăzi, 14:40