În cadrul discuţiei, oficialii Băncii Mondiale (BM) au reiterat intenţia de continuare a colaborării cu MADR pentru elaborarea strategiei sectorului agricol pe termen mediu, până în 2020, ca urmare a raportului final al analizei funcţionale.
De asemenea, cele două instituţii ar mai putea colabora la elaborarea noii strategii a Băncii, prin care se vor stabili obiectivele şi proiectele/programele care vor fi derulate în cadrul parteneriatului România – Banca Mondială.
În cadrul întâlnirii, Valeriu Tabără a prezentat priorităţile mandatului său, exprimându-şi, în acelaşi timp, convingerea că Banca Mondială va continua să acorde consultanţă MADR în domeniile sensibile ale agriculturii româneşti.
Printre domeniile prioritare, ministrul a menţionat actualizarea cadastrului agricol şi reglementarea pieţii funciare prin reintroducerea dreptului de preemţiune, precum şi modificarea Legii arendării. Totodată, extinderea şi îmbunătăţirea sistemului de irigaţii şi găsirea unor soluţii viabile pentru reducerea evaziunii fiscale în domeniul agricol sunt alte obiective ale mandatului actualului ministru.
Referindu-se la programul aflat în derulare, prin care reprezentanţii Băncii Mondiale realizează o analiză funcţională a sectorului agricol, Valeriu Tabără a subliniat că există două elemente esenţiale pe care experţii Băncii Mondiale ar trebui să le trateze cu prioritate în raportul final. Primul vizează infrastructura, managementul şi resursele umane din cadrul MADR, iar al doilea este reprezentat de realizarea unei prioritizări a măsurilor de sprijin pentru fermieri în perioada 2015-2020.
La încheierea întâlnirii, ministrul a apreciat colaborarea de până acum cu BM, menţionând că această instituţie poate sprijini în mod real MADR, în contextul experienţei acumulate în elaborarea unor proceduri moderne de evaluare şi de asigurare a fondurilor de co-finanţare necesare pentru proiectele de accesare a fondurilor europene.