Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 74 de lei, la 3.372 lei

  • Salariul mediu net a crescut în iulie cu 74 de lei (2,2%) faţă de iunie, la 3.372 lei, cele mai mari valori fiind în continuare în servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu o medie de 7.910 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.687 lei), arată datele INS.
  • Faţă de iulie 2019, în acest an salariul mediu net s-a majorat cu 8,1%.
  • Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.468 lei, cu 99 lei (+1,8%) mai mare decât în luna iunie 2020.
Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 74 de lei, la 3.372 lei

Indicele câştigului salarial real a fost 105,2% pentru luna iulie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Indicele câştigului salarial real a fost 102,2% pentru luna iulie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 226,8%, cu 5,0 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2020.

În luna iulie, salariul mediu a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor firme, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanţă, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri faţă de iunie s-au înregistrat în zona transporturilor aeriene ca efect al reluării activităţii, urmare a continuării aplicării măsurilor de relaxare, cu 46%.

De asemenea, majorări de 12- 21,5% au fot raportate în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor din tutun, extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură.

În acelaşi timp, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2020 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

De asemenea, salariul mediu s-a diminuat în unele situaţii ca urmare a întreruperii/încetării activităţii, continuării şomajului tehnic, nerealizării  producţiei ori a încasărillor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în sectorul activităţilor de editare, cu 10,5%, urmat de tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, hoteluri şi restaurante, cu  4,5%-7%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+7,7%), administraţie publică (+2,3%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+2,2%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici