- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.03.2013, 11:18)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât au câştigat brokerii imobiliari în 2012
Numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate prin intermediul brokerilor a crescut anul trecut, deşi aproape pentru un sfert dintre cei care intermediază achiziţiile de locuinţe au fost luni în care nu au încasat niciun ban, iar câştigul minim s-a redus la 500 de euro.
Urmărește
181 afișări
Un sfert dintre brokerii imobiliari au avut anul trecut luni fără venituri, deşi au muncit mai mult (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Anul 2012 a fost unul al contrastelor pentru brokerii imobiliari: clienţii au încheiat mai multe tranzacţii prin intermediul unui broker, dar au fost şi luni în care agenţii nu au încasat niciun comision. Dacă 36% dintre brokeri au reuşit să încheie tranzacţii cu 1-2 din 10 clienţi cu care au efectuat vizionări, în decurs de numai un an, s-a dublat aproape ponderea brokerilor care au reuşit să încheie tranzacţii cu jumătate dintre prospecţii avuţi, de la 5% la 9%", arată concluziile studiului "Piaţa brokerilor imobiliari", lansat miercuri de Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Cercetarea a fost realizată pe piaţa imobiliară rezidenţială din Bucureşti.
Anul 2012 a adus de asemenea o scădere a veniturilor minime înregistrate de brokerii imobiliari, astfel că puţin peste 30% au raportat câştiguri minime de 500 euro, faţă de 46% în 2011. În ceea ce priveşte venitul mediu lunar, 75% dintre brokeri câştigă sume începând cu 750 euro, dar s-a redus de la 30% la 19% ponderea celor cu venituri de cel puţin 1.500 euro.
Totodată, în 2012 a scăzut procentul brokerilor care au înregistrat un venit mediu lunar de peste 1.000 euro, de la 53% (în 2011) la 45%. În aceste condiţii, cea mai mare cotă de piaţă în privinţa câştigurilor medii o deţin cei care au înregistrat lunar venituri între 750 şi 1.000 euro lunar, 1 din 3 brokeri intrând în această categorie.
Scăderea veniturilor a avut loc cu toate că anul trecut a fost înregistrată o creştere a activităţii faţă de anul anterior. Potrivit ABI, numărul vizionărilor zilnice ale brokerilor imobiliari a crescut, astfel că 13% dintre ei au avut cel puţin două vizionări într-o zi, faţă de 10% în 2011, iar jumătate dintre agenţi au avut între una şi două vizionări pe zi.
Dacă în 2011 doar 67% dintre ei reuşeau să încheie tranzacţii cu cel puţin 1 din 10 clienţi, în 2012 peste 80% ating cel puţin acest target. Procentul celor care nu reuşesc să încheie tranzacţii nici măcar cu un sfert dintre clienţii cu care au vizionat imobilul a scăzut în doar un an de la 64% la 54%.
Studiul mai arată că peste jumătate dintre brokerii imobiliari (54%) nu au întâmpinat probleme cu primirea comisionului din partea clientului, mai puţin de 1 din 10 clienţi evitând plata serviciilor de consultanţă imobiliară.
Pe de altă parte, studiul a relevat o creştere a atenţiei clienţilor când vine vorba de achiziţia de locuinţe. Astfel, un client are nevoie de mai multe vizionări pentru a lua o decizie, aproape 60% participând la un număr de vizionări cuprins între 5 şi 10. Faţă de 2011, procentul celor care au nevoie de mai mult de 10 vizionări pentru a achiziţiona o locuinţă a crescut de 4 ori.
Clienţii agenţilor imobiliari rămân, la fel ca în 2011, mai degrabă femeile decât bărbaţii, 54% dintre clienţi fiind de sex feminin.
În ceea ce priveşte previziunile pentru acest an, 70% dintre brokerii imobiliari estimează un nivel superior de tranzacţionare.
Printre factorii care influenţează activitatea pe piaţa rezindenţială brokerii au indicat în primul rând intenţiile de modificare a programului "Prima Casă" în "Noua Casă", respectiv normele BNR privind creditarea. Pe locul 2 în topul factorilor de influenţă sunt informaţiile furnizate de mass-media, în cădere de pe primul loc în 2011.
Principalele măsuri care ar trebui luate pentru ca piaţa imobiliară să crească sunt în opinia brokerilor condiţii de creditare mai permisive, continuarea şi crearea de noi programe guvernamentale de susţinere a anumitor sectoare de cumpărători, reglementarea prin lege a domeniului imobiliar, precum şi campanii publice de educare privind activitatea de brokeraj imobiliar
În România activează în prezent circa 4.000 de brokeri imobiliari.
Cercetarea s-a desfăşurat în perioada 17 decembrie 2012-17 ianuarie 2013 pe un eşantion de 300 de brokeri şi agenţi imobiliari.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe