Cât au reuşit să recupereze din pierderi victimele lui Bernard Madoff, „creierului” celei mai mari scheme Ponzi din lume, la un deceniu după arestarea lui

La zece ani după ce Bernard Madoff a fost arestat pentru cea mai mare schemă Ponzi din lume, un avocat din New York care supraveghează lichidarea firmei a recuperat 13,3 miliarde de dolari, aproximativ 70% din creanţele aprobate, informează Bloomberg.

Urmărește
5500 afișări
Imaginea articolului Cât au reuşit să recupereze din pierderi victimele lui Bernard Madoff, „creierului” celei mai mari scheme Ponzi din lume, la un deceniu după arestarea lui

Cât au reuşit să recupereze din pierderi victimele lui Bernard Madoff, la un deceniu după arestarea „creierului” celei mai mari scheme Ponzi din lume

Nimeni nu va colecta vreodată profiturile fantomatice pe care Madoff le pretindea că le câştigă, depozitele în numerar ale clienţilor săi fiind obiectivul principal pentru avocatul Irving Picard.

"Acest tip de recuperare este extraordinar şi atipic", spune Kathy Bazoian Phelps, avocat specializat în faliment la Diamond McCarthy LLP din Los Angeles, care nu este implicată în acest caz. Recuperările în schemele Ponzi variază de la 5% la 30%, iar multe victime nu primesc nimic, a spus Phelps.

Înşelătoria lui Madoff a implicat 19 miliarde de dolari pe care i-au încredinţat investitori bogaţi, organizaţii de caritate şi celebrităţi, începând cu anii 1970, pe baza solicitărilor depuse până în prezent. Ani de zile, el a făcut tranzacţii false şi a spus că a obţinut 45 de miliarde de dolari în profituri false, până când criza financiară din 2008 a expus frauda şi a condus la prăbuşirea firmei sale. Când Madoff a fost arestat, pentru fraudă, la 11 decembrie 2008, prăbuşirea companiei sale a afectat circa 4.800 de conturi de clienţi. Madoff a pledat vinovat şi a fost condamnat la 150 de ani de închisoare, condamnafţi fiind şi cinci asistenţi de top ai săi. Fiii săi, care lucrau pentru el, au murit - unul s-a spânzurat şi celălalt a murit de cancer. Soţia lui Madoff, Ruth, locuieşte într-o casă închiriată din Connecticut. Guvernul i-a permis să păstreze 2,5 milioane de dolari.

După haosul iniţial după arestarea lui Madoff, Picard s-a concentrat pe o formulă simplă pentru a recupera banii victimelor, de la clienţii care au retras mai mulţi bani decât au depus. Strategia a declanşat controverse, dar a fost în cele din urmă a fost aprobată de instanţele judecătoreşti.

Creanţele totale acceptate sunt de 19 miliarde de dolari - valoare care a crescut recent de la 17,5 miliarde de dolari ca urmare a unor negocieri. Până în prezent, au fost distribuite 11,3 miliarde de dolari din cele 13,3 miliarde de dolari recuperate, restul fiind ţinute în rezervă în aşteptarea rezultatelor litigiilor şi apelurilor legale.

În prezent, aproape 1.400 de victime care au avut creanţe de câte 1,38 milioane de dolari sau mai puţin au primit integral banii.

Picard a intentat sute de procese pentru a recupera profiturile false de la o gamă largă de clienţi, inclusiv persoane fizice, familii şi entităţi financiare care au investit în Madoff ani de zile. De asemenea, avocatul a urmărit şi fonduri offshore, care au colectat bani de la clienţii lor şi i-au oferit lui Madoff.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici