- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât de disproporţionată este dezvoltarea României. Producătorii auto domină centrul şi vestul ţării. În aproape o treime din judeţele ţării, cel mai mare angajator este statul. Ce se întâmplă în zonele sărace
Producătorii de maşini şi componente auto sunt cei mai mari angajatori din nouă judeţe ale ţării, arată datele de la Inspecţia Muncii care analizează domeniile care au cei mai mulţi salariaţi în fiecare judeţ, scrie Ziarul Financiar într-o analiză.
Cât de disproporţionată este dezvoltarea României. În aproape o treime din judeţele ţării, cel mai mare angajator este statul, respectiv cei mai mulţi salariaţi lucrează în învăţământ
Moldova este încă „prizoniera“ textiliştilor, pe când producătorii auto s-au aşezat în centrul şi vestul României, unde apropierea de Occident a jucat un rol crucial.
Datele de la Inspecţia Muncii ilustrează încă o dată modul în care este împărţită economic România şi care sunt motivele subdezvoltării ei. În judeţele din regiunea Moldovei, spre exemplu, producătorii din industria auto nu îşi fac loc în topul angajatorilor în niciun judeţ. Această regiune suferă astfel din cauza lipsei investiţiilor importante, atât din partea statului, cât şi a mediului privat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin îl felicită pe Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA. Liderul rus vorbește despre Noua Ordine Mondială: „Lumea are nevoie de Rusia”
-
Sărbătoare mare pentru creştini. Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt cinstiţi pe 8 noiembrie
-
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de Nord
-
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
„Pentru judeţele din zona Moldovei, cea mai importantă contribuţie pe care statul ar putea să o aibă ar fi să contruiască infrastructură, pentru că altfel această regiune nu poate fi atractivă pentru investitori atâta timp cât nu are legături nici cu restul României, nici cu Europa“, spune analistul economic Aurelian Dochia, citat de ZF.
În judeţele sărace ale ţării, salariul mediu ajunge să fie şi cu 30-40% sub media pe ţară de aproape 500 de euro net lunar. Diferenţa de salarii dintre industrii este dată de valoarea adăugată a fiecăreia dintre acestea. Cu cât gradul de prelucrare al unui produs realizat local este mai mare, cu atât salariul plătit pentru salariaţi este mai mare. În industria textilă, spre exemplu, jucătorii care produc în lohn nu fac decât să asambleze local haine, tiparele, modelele, materialele şi accesoriile venind de la retailer. Astfel, şi preţul plătit de acesta din urmă este mic, şi salariul primit de o croitoreasă este pe măsură. Nici în industria auto VAB-ul nu este cu mult mai mare, de aceea analiştii spun că în România este nevoie de investiţii în cercetare sau IT. Totuşi, deşi în ultimii ani au tot apărut investiţii în IT, în niciun judeţ acest domeniu nu apare ca fiind cel mai mare angajator.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO