Câţu: Aprobarea propunerilor privind averea şi actele fiscale şi bugetare va favoriza abuzurile

Propunerile privind averile şi atacarea în contencios a actelor fiscale şi bugetare incluse în proiectul de modificare a Constituţiei deschid calea către abuzuri din partea autorităţilor şi pun cetăţeanul într-o poziţie de inferioritate în raport cu statul, susţine analistul economic Florin Câţu.

Urmărește
13 afișări

"Eliminarea prezumţiei că averea este obţinută licit mi se pare foarte periculoasă pentru că transferă obligaţia de a demonstra caracterul licit sau ilicit de la autorităţile statului către cetăţean. Această formulă poate deschide porţile pentru abuzuri pe criterii politice sau vendete personale", apreciază Câţu.

Analistul economic consideră că dacă se menţine prevederea potrivit căreia averile licite nu pot fi confiscate, atunci trebuie păstrată şi prezumţia dobândirii legale.

Proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, prezentat miercuri de către preşedintele Traian Băsescu, elimină, la articolul privitor la dreptul de proprietate privată, prevederea potrivit căreia caracterul licit al dobândirii averii se prezumă.

În textul actual al Constituţiei, articolul 44 referitor la "Dreptul de proprietate privată" stipulează, la alieatul 8: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă".

În proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, ultima parte a textului este eliminată, fiind menţinută doar cea potrivit căreia: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată".

Poriectul de lege mai prevede că actele administrative referitoare la politicile fiscale şi bugetare nu vor mai putea fi atacate în contencios administrativ.

"Aici există în primul rând un conflict cu dreptul legal la muncă, speţa cea mai des întâlnită în ultima perioadă. Prin această formulă se poate evita şi plata despăgubirilor pentru proprietăţi, inclusiv în cazul naţionalizărilor din prezent pentru lucrări de interes public. Şi această prevedere deschide calea unor abuzuri din partea autorităţilor şi pune individul pe o poziţie inferioară statului", crede Florin Câţu.

Administraţia prezidenţială a propus ca în Constituţie să fie incluse şi alte puncte cu impact financiar, printre care două prevederi care stabilesc că deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB.

"Din punct de vedere financiar, cele mai puţin importante prevederi din proiectul de lege sunt chiar cele referitoare la deficitul bugretar şi destinaţia datoriei publice externe, pentru că la nivelul zonei euro există aceste praguri, iar ambele au fost depăşite de Germania şi Franţa, fără repercusiuni politice sau economice. Nu vor avea efecte. Sunt măsuri mai mult populiste, pentru electorat, având în vedere apropierea alegerilor", a conchis Câţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici