Prima pagină » Economic » Gustul copilăriei nu se obţine fără efort: Află de la un specialist în legumicultură cât durează crearea unui nou soi de roşii româneşti

Gustul copilăriei nu se obţine fără efort: Află de la un specialist în legumicultură cât durează crearea unui nou soi de roşii româneşti

Gustul copilăriei nu se obţine fără efort: Află de la un specialist în legumicultură cât durează crearea unui nou soi de roşii româneşti
Ana Maria Rus
02 sept. 2020, 14:09, Economic

Ţi-e dor să mănânci roşii zemoase şi cu gust, cum numai în gradină la bunici găseai?  La USAMV Iaşi specialiştii lucrează de zor la crearea unui nou soi de roşii româneşti, cu seminţe culese din zona Moldovei. Oamenii au devenit mai pretenţioşi şi este foarte mare cerere pe piaţă. Trebuie însă să ai răbdare, procesul este de lungă durată.

Vasile Stoleru, prorector la USAMV Iaşi spune că au început acest proiect în urmă cu aproape 8 ani şi mai au puţin de lucru. Pentru ca acest nou soi de roşii româneşti să poată fi comercializat, trebuie mai întâi omologat. Roşiile primesc o denumire, iar soiul e înregistrat în catalogul oficial de soiuri şi hibrizi. El spune că aceste roşii câştigă la capitolul gust, dar pierd teren în faţa soiurilor hibride când vine vorba de productivitate. Este foarte uşor să ne dăm seama care este diferenţa între cele două, fără să le gustăm.

„Nu are fermitate, ca la hibrizi. Astea sunt mai tari, se simte. Uitaţi, zona verde, pregnantă, comparativ cu cea de la un soi tradiţional”, explică el. „Putem obţine şi cultivări noi, soiuri care se obţin prin polenizare liberă. Nu e nevoie să apelăm la hibridare. Dezavantaj e că sunt mai sensibile la atacul de agenţi patogeni şi dăunători, comparativ cu hibrizii.”

„La un soi românesc producţia poate să ajungă la 80 de tone, la un hibrid poate să ajungă chiar şi la 150, 200 de tone. Producţia e cel puţin dublă la hibrid, la hectar”, spune Gabriel Teliban, asistent disciplina legumicultură USAMV Iaşi.

„Acest soi românesc va putea fi omologat peste 4 ani. Până atunci, fructele şi plantele trebuie să aibă aceeaşi formă, să se distingă clar de alte soiuri şi să fie stabile de la un an la altul”, îţi arată Ana-Maria Rus, corespondent Aleph.