- Home
- Economic
- NEW YORK, (19.09.2013, 18:25)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul "Balena de la Londra": JPMorgan Chase, sancţionată cu peste 920 milioane de dolari
JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, va plăti o amendă de 920 milioane de dolari în cadrul unei înţelegeri cu autorităţile din SUA şi Marea Britanie privind incidentul "Balena de la Londra" din aprilie 2012, în urma căruia grupul financiar a pierdut 6,2 miliarde de dolari.
Urmărește
193 afișări
Cazul "Balena de la Londra": JPMorgan Chase, sancţionată cu peste 920 milioane de dolari
Înţelegerea se referă la acuzaţiile formulate împotriva JPMorgan de către Comisia pentru valori mobiliare din SUA (SEC), Oficiul pentru controlul monedei, Rezerva Federală şi Autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie, FCA, potrivit unui document publicat joi de Rezerva Federală, citat de Bloomberg.
Cazul din aprilie 2012 este anchetat separat de mai multe instituţii guvernamentale, printre care Departamentul Justiţiei şi Comisia de reglementare a pieţei derivatelor financiare, CTFC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Biroul de investiţii din Londra al JPMorgan a cauzat pierderi uriaşe pentru bancă în urma unor tranzacţii pe piaţa derivatelor.
Incidentul din luna aprilie a anului trecut a condus la începerea urmăririi penale împotriva a doi foşti traderi ai JPMorgan implicaţi în scandal şi demiterea a patru membri din conducerea executivă a grupului. Traderii sunt acuzaţi de fraudă şi conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni, deoarece ar fi încercat să ascundă pierderile de superiorii lor.
Totodată, cazul a reprezentat o lovtitură grea pentru reputaţia băncii şi a directorului general Jamie Dimon, considerat anterior unul dintre cei mai prudenţi manageri de pe Wall Street. Compensaţia financiară a lui Dimon a fost înjumătăţită în urma incidentului.
Valoarea e piaţă a JPMorgan a scăzut cu aproape 51 miliarde de dolari după ce cazul a fost făcut public.
JPMorgan a fost acuzată, printre altele, de supravegherea inadecvată a diviziei de la Londra şi de controale interne deficitare, care au prevenit informarea adecvată a conducerii centrale.
Banca a recunoscut, în cadrul înţelegerii cu autorităţile, că a încălcat mai multe legi federale privind piaţa de capital, inclusiv în ceea ce priveşte informarea corectă a investitorilor şi a autortăţilor, potrivit unui comunicat al SEC.
"JPMorgan nu şi-a supravegheat traderii, care au supraevaluat un portofoliu foarte complex pentru a masca pierderi uriaşe. Conducerea centrală a JPMorgan a încălcat o regulă de bază a guvernanţei corporative şi a privat boardul de informaţii critice necesare pentru a înţelege problemele companiei şi a determina dacă investitorii şi autorităţile sunt informaţi în mod corect şi riguros", a declarat în comunicat Goerge Canellos, director în cadrul SEC.
Amenda de 920 de milioane de dolari va fi împărţită între cele patru instituţii după cum urmează: Oficiul pentru controlul monedei va primi 300 milioane de dolari, FCA (Marea Britanie) 220 milioane de dolari, iar Rezerva Federală şi SEC câte 200 milioane de dolari.
Având în vedere că anchetele Departamentului Justiţiei şi CTFC sunt încă în derulare, JPMorgan ar putea primi noi sancţiuni, inclusiv mai multe amenzi.
Incidentul din aprilie 2012 a fost anchetat şi de Subcomisia Permanentă de Investigaţie din Senatul Statelor Unite, care a înctocmit un raport de 301 pagini în care acuză JPmorgan că a încercat să mascheze pierderile, înşelând autorităţile şi dezinformând investitorii.
Banca a recuperat peste 100 milioane de dolari prin blocarea plăţii unor compensaţii băneşti şi în acţiuni către directorii şi traderii demişi în urma scandalului.
În pofida pierderii masive provocate de traderii de la Londra, JPMorgan a înregistrat în 2012 profit record pentru cel de-al treilea an consecutiv, cu un câştig de 21,3 miliarde de dolari.
Surse apropiate situaţiei au declarat anterior că incidentul este anchetat şi de Biroul Federal de Investigaţii (FBI).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe