- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.01.2014, 21:25)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul "Carpatica Asig": ASF reevaluează poliţele de reasigurare ale Carpatica Asig şi cere informaţii despre solvabilitate
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea acestora în situaţiile financiare ale firmei, şi a solicitat informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate.
Urmărește
923 afișări
ASF reevaluează poliţele de reasigurare ale Carpatica Asig şi cere informaţii despre solvabilitate (Imagine: Shutterstock)
"Prin prisma aspectelor semnalate de către ancheta Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în cazul Carpatica ASIG, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus o serie de măsuri cu aplicabilitate imediată. În privinţa societăţii Carpatica ASIG SA, autoritatea a hotărât reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea acestora în situaţiile financiare ale societăţii, şi a solicitat de informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate", se arată într-un comunicat al instituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Măsurile anunţate de ASF vin la o zi după ce Tribunalul Bucureşti a hotărât, miercuri, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac.
Prin aceeaşi hotărâre a instanţei, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea au fost reţinuţi, marţi seară, de procurorii anticorupţie.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.
Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.
În cazul lui Mustăţea - membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România -, anchetatorii precizează că acesta este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.
De asemenea, ASF a anunţat că va începe "cercetarea prealabilă" a angajaţilor pentru care autoritatea are confirmarea oficială a calităţii de învinuit din partea DNA, în dosarul Carpatica Asig, în vederea luării măsurilor legale în acest sens.
"În conformitate cu OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, instituţia sesizează Parlamentul cu privire la situaţia lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv al Consiliului ASF", se mai spune în comunicatul autorităţii.
Surse judiciare au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupţie 11 persoane.
Carpatica Asig şi-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.
Acţiunile companiei sunt deţinute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tănase - 0,08% şi Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel naţional peste 90 de unităţi, colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari şi practică doar asigurări generale (non-viaţă).
Grupul Carpatica este deţinut de omul de afaceri Ilie Carabulea.
La finele primelor 9 luni ale anului trecut, cota de piaţă a societăţii pe segmentul asigurărilor generale a depăşit 7%, de la 1,25% în 2008.
În perioada analizată, Carpatica Asig a înregistrat subscrieri de 357,95 milioane de lei, în urcare cu 73% faţă de perioada similară din 2012.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe