Cazul fostului preşedinte al Nasdaq generează pierderi în întreaga lume

Cazul de fraudă, estimată la 50 miliarde de dolari, construit de autorităţile americane în jurul consilierului pentru investiţii Bernard Madoff s-a răspândit, luni, la nivel global, afectând nu numai bănci şi investitori bogaţi, ci şi organizaţii non-guvernamentale sau asociaţii de caritate.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Cazul fostului preşedinte al Nasdaq generează pierderi în întreaga lume

Bernard Madoff (Imagine: www.finfacts.ie)

Totodată, inabilitatea Securities and Exchange Commission - organismul de reglementare a pieţelor americane de capital - de a descoperi operaţiunile ilegale este considerată "o ruşine pentru instituţie" şi alimentează atacurile unor politicieni şi experţi, care consideră Comisia responsabilă, în mare măsură, pentru escaladarea crizei financiare.

Unele dintre cele mai mari bănci europene, printre care HSBC, Banco Santander, BNP Paribas, Societe Generale, Natixis, UniCredit sau Royal Bank of Scotland au anunţat expuneri care totalizează aproape şase miliarde de euro pe fondurile de investiţii administrate de Bernard Madoff, fost preşedinte al bursei Nasdaq.

În Asia, una dintre cele mai mari bănci japoneze, Nomura Holdings, estimează potenţiale pierderi de sute de milioane de dolari în urma presupusei fraude.

Marile bănci americane nu au anunţat, încă, gradul de expunere la afacerile lui Madoff, arestat joi sub acuzaţia că a derulat o "schemă piramidală" prin care a generat pierderi de 50 de miliarde de dolari. Frauda a fost adusă în atenţia autorităţilor, potrivit unor surse citate de presa din SUA, chiar de fiii omului de afaceri, care au apelat săptămâna trecută la justiţie.

Totuşi, deşi sistemul bancar din SUA pare în siguranţă, cazul de fraudă pare să aibă ramificaţii în zona sportului. Compania Sterling Equities, acţionarul majoritar al echipei de baseball New York Mets, a admis că are conturi sub administrarea lui Bernard Madoff şi ar putea reprezenta una dintre sutele de victime - investitori privaţi, fonduri de pensii şi organizaţii de caritate - care se vor prăbuşi odată cu firmele din aria de influenţă a omului de afaceri.

În plus, administraţia locală a statului american Massachusetts a anunţat că ar putea pierde 12 milioane de dolari, iar mai multe organizaţii de caritate au raportat deja expuneri importante, printre care o pierdere de 30 de milioane de dolari a unui fond de caritate înfiinţat şi finanţat de omul de afaceri Mortimer Zuckerman.

Asociaţia de caritate înfiinţată de regizorul Steven Spielberg a anunţat că avea investiţii administrate de Madoff şi a înregistrat pierderi.

Pe lângă potenţiale victime, ancheta din jurul fraudei comise de Bernard Madoff ar putea include, cu timpul, noi părţi acuzate.

Firma de audit cu care colabora de obicei Madoff, Friehling & Horowitz, este cercetată de procuratura statului New York, pentru a se determina dacă se face vinovată de complicitate.

Frauda a generat deja scăderi pe piaţa americană de capital, influenţând negativ evoluţia de luni a bursei de la New York. Mai mulţi investitori au decis să-şi treacă activele în numerar pentru a nu fi afectaţi de anchetă, potrivit analiştilor.

Citeşte şi:

Fost preşedinte al Nasdaq, arestat pentru fraudă

Frauda fostului şef Nasdaq provoacă pierderi imense în Elveţia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici