- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul Goldman Sachs trece de la civil la penal: procurorii federali anchetează banca
Procurorii federali din New York au început să investigheze grupul Goldman Sachs, în urma acuzaţiilor de fraudă aduse băncii de Comisia de valori mobiliare SEC, existând şanse de începere a urmăririi penale a companiei sau a unor angajaţi, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.
Cazul Goldman Sachs trece de la civil la penal: procurorii federali anchetează banca (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Reprezentanţii Goldman, cea mai puternică bancă de investiţii din lume, au afirmat ulterior că conducerea instituţiei nu este surprinsă de apariţia acestor informaţii.
"După atenţia acordată firmei în ultimul timp, nu suntem surprinşi de apariţia unor ştiri despre o anchetă. Vom coopera în totalitate cu orice solicitare de informaţii", a declarat un purtător de cuvânt al băncii.
Investigaţia iniţiată de procuratura federală din Manhattan, New York, creşte presiunea asupra Goldman la mai puţin de două săptămâni după ce banca a fost acuzată în premieră de Securities and Exchange Commission (SEC) de fraudă, pentru că ar fi ascuns clienţilor şi investitorilor informaţii esenţiale privind unele instrumente financiare recomandate acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Directorul general al Goldman, Lloyds Blankfein, şi mai mulţi directori executivi ai grupului au trecut marţi prin audieri extrem de dure într-o comisie a Congresului Statelor Unite privind aceste acuzaţii.
Goldman, cunoscută pentru legăturile strânse cu oficiali ai guvernului american, se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de imagine din istoria de 140 de ani a instituţiei, după ce a devenit o mascotă a criticilor aduse conduitei băncilor de pe Wall Street şi rolului jucat de practicile de afaceri îndoielnice din punct de vedere etic şi moral care au condus la declanşarea celei mai severe crize financiare din ultimele decenii.
În ultimele zile au apărut zvonuri şi speculaţii că Goldman ar putea opta pentru o înţelegere financiară cu SEC pentru a evita noi lovituri asupra reputaţiei băncii.
În ultimele ore ale audierilor de marţi, Blankfein a declarat că Goldman a intrat într-o fază de "contemplaţie interioară" şi de evaluare a propriilor practici de afaceri, în urma acuzaţiilor aduse de autorităţi.
Ţinta investigaţiei procurorilor nu este cunoscută în prezent, însă sursele citate au afirmat că există o posibilitate ridicată de urmările penală împotriva băncii sau a unor angajaţi.
Ştirea privind noua anchetă a apărut prima dată în Wall Street Journal, care a obţinut informaţiile dintr-un document provenit de la SEC.
Un purtător de cuvânt al procuraturii federale din Manhattan a declarat că nu poate confirma, dar nici dezminţi informaţiile.
Potrivit WSJ, investigaţia procurorilor este bazată pe "dovezi diferite" de cele aduse în litigiul civil iniţiat de SEC.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO