CBRE: 15 tranzacţii mari cu terenuri au avut loc în primele 6 luni, în valoare de peste 50 milioane de euro

Numărul tranzacţiilor cu terenuri pentru dezvoltări imobiliare, spaţii de retail şi de producţie a crescut în acest an, înregistrându-se 15 tranzacţii mari, totalizând 630.000 de metri pătraţi, pentru care s-au plătit peste 50 milioane euro, potrivit companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului CBRE: 15 tranzacţii mari cu terenuri au avut loc în primele 6 luni, în valoare de peste 50 milioane de  euro

CBRE: 15 tranzacţii mari cu terenuri au avut loc în primele 6 luni, în valoare de peste 50 milioane de euro (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

"Comparativ cu tranzacţiile care au vizat proiecte imobiliare, numărul şi volumul tranzacţiilor cu terenuri sunt în creştere. Au fost înregistrate 15 tranzacţii mari cu terenuri, în toate zonele din România, care au cumulat o suprafaţă de 630.000 de metri pătraţi", se arată într-un studiu al CBRE.

Reprezentanţii CBRE au declarat pentru MEDIAFAX că valoarea tranzacţiilor cu cele 15 terenuri tranzacţionate depăşeşte 50 de milioane de euro, menţionând că nu în toate cazurile au fost făcute publice preţul de vânzare.

"Am identifincat trei categorii de cumpărători de terenuri: retaileri (în special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin) care caută să terenuri în oraşe principale şi secundare, producători, interesate de terenuri pentru a-şi dezvolta fabricile (Dr. Oetker, Best Food, Continental) şi dezvoltatorii imobiliari, vizând terenuri în marile oraşe pentru construcţia de proiecte în perioada următoare (NEPI, Globalworth şi Kiseleff Development). Timişoara a fost zona «fierbinte» din punct de vedere al tranzacţiilor cu terenuri, cu 47% din suprafaţa tranzacţionată în prima jumătate a anului", se precizează în studiu.

Alte oraşe unde au avut loc tranzacţii importante cu terenuri au fost Bucureşti, Braşov şi alte oraşe terţiale, interesante în special pentru dezvoltări industriale.

Preţul pentru terenuri continuă să varieze în funcţie de destinaţie, locaţie şi accesibilitate, disponibilitatea din zonă.

Având în vedere aceste criterii, terenurile din Bucureşti sau din oraşele principale, potrivite pentru proiecte de retail sau de birouri pot fi tranzacţionate cu 200-500 euro/metru pătrat, însă există şi cazuri în care preţurile depăşesc 500 de euro/mp.

Nivelul investiţiilor imobiliare (tranzacţii cu proiecte imobiliare) pentru prima jumătate a anului 2014 a atins 402,4 milioane euro pentru o suprafaţă tranzacţionată de peste 692.000 mp. Aceasta reprezintă o creştere de 222% faţă de prima jumătate a anului 2013 şi de 17% faţă de volumul total pentru 2013. S-au înregistrat în total 15 tranzacţii, cel mai mare număr după 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut.

Profilul tranzacţiilor a fost destul de divers în termeni de utilizare a proprietăţii (segmental de birouri deţinând 58% din totalul volumului), tipul proprietăţilor (proprietăţile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumpărătorului (dezvoltatorii şi fondurile instituţionale au fost cele mai active, dintre care Globalworth, deţinut de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a generat 54% din volum). Totodată, tipul proprietăţilor a variat de la proprietăţi prime (precum Charles de Gaulle Plaza), la proprietăţi secundare (precum Auchan Piteşti Găvana) sau proprietăţi de tip "distressed" (în faliment) (Pic Piteşti şi Pic Oradea).

Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%.

În ceea ce priveşte evoluţia chiriei prime, aceasta a fost relativ stabilă, respectiv de 60 euro/mp/lună pentru centrele comerciale, 18 euro/mp/lună pentru spaţiile de birouri şi 3,8 euro/mp/lună pentru spaţiile industriale.

"Această creştere a volumului de investiţii vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, în special spaţii de birouri şi retail în Bucureşti. Cu randamente atractive, o economie aflată într-un stadiu pozitiv de evoluţie şi o cerere în creştere de la un trimestru la altul din partea chiriaşilor, există suficiente argument pentru ca alte tranzacţii majore să se finalizeze în următoarele 6-9 luni", a declarat Răzvan Iorgu, directorul general al CBRE România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici