- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE a aprobat reforma regulilor pentru agenţiile de rating, care vor fi supravegheate de UE
Comisia Europeană (CE) a anunţat, marţi, că a aprobat o serie de propuneri de consolidare şi înăsprire a reglementărilor pentru activitatea agenţiilor de rating, în urma crizei financiare, printre care supravegherea acestor companii de către reprezentanţi ai UE.
CE a aprobat reforma regulilor pentru agenţiile de rating, care vor fi supravegheate de UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Noile reglementări au fost gândite astfel încât să asigure ratinguri de credit de înaltă calitate, care să nu fie influenţate de conflicte de interese", se arată într-un comunicat al Executivului Uniunii Europene.
Agenţiile de rating vor fi supravegheate de reprezentanţi ai Uniunii Europene, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru Piaţa Internă, Charlie McCreevy.
"Agenţiile de rating vor avea nevoie de autorizaţii pentru a opera în conformitate cu reglementările UE", a arătat oficialul, adăugând că regulile existente, urmate voluntar de companii, sunt insuficiente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
McCreevy a propus, în octombrie, o reformă a agenţiilor de rating, care include necesitatea de înregistrare la nivel local pentru a desfăşura activităţi pe teritoriul celor 27 de state membre.
Legislaţia UE va înlocui, astfel, codul de conduită voluntară elaborat de IOSCO, un grup-umbrelă format din reglementatori naţionali din întreaga lume.
Totodată, noul pachet de reglementări ar ţine cont de pregătirea şi abilităţile unor directori non-executivi de la agenţiile de rating, pentru a crea certitudinea că aceştia înţeleg procesul de evaluare la care iau parte.
McCreevy a publicat în iulie un proiect de lege, destinat consultărilor publice, considerând că agenţiile nu au reuşit să detecteze problemele din jurul produselor garantate prin credite.
Agenţiile de rating, dintre care cele mai cunoscute sunt Standard&Poor's (S&P), Moody's şi Fitch, au fost criticate în repetate rânduri, fiind acuzate că actualizează prea lent evaluările care avertizează investitorii privind eventuale riscuri.
În pofida unor evaluări pozitive, unele produse analizate de agenţii au devenit netranzacţionabile anul trecut, când creditele ipotecare de pe piaţa americană prin care erau garantate au încetat să mai fie achitate, forţând devalorizarea puternică a activelor unor bănci.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO