CE a făcut schimb de informaţii cu România pe tema Nokia, în urma presiunilor părţii germane - surse

Comisia Europeană (CE) a făcut un schimb de informaţii cu România pe tema Nokia, demers realizat în urma nemulţumirilor şi presiunilor Germaniei asupra experţilor comunitari, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, surse comunitare, precizând că este vorba despre o procedură normală de informare.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului CE a făcut schimb de informaţii cu România pe tema Nokia, în urma presiunilor părţii germane - surse

CE a făcut schimb de informaţii cu România pe tema Nokia, în urma presiunilor părţii germane - surse

Potrivit surselor citate, a existat un schimb de informaţii între România şi Comisia Europeană pe tema companiei Nokia, în urma nemulţumirilor şi presiunilor exercitate de partea germană după decizia de mutare a fabricii Nokia în România.

"Nu se pune problema unei acuzaţii în ceea ce priveşte acordarea unor ajutoare de stat ilegale ale părţii române către compania Nokia, în cazul de faţă fiind vorba doar despre un dialog firesc între cele două părţi, desfăşurat în cadrul procedurii normale de informare", au precizat sursele citate.

Pe de altă parte, Themis Christophidou, membru al Cabinetului comisarului european pentru Politică regională, Danuta Huebner, a comunicat vineri, la solicitarea MEDIAFAX, că "din Fondul European pentru Dezvoltare Regională nu se pot acorda finanţări pentru reamplasarea unei fabrici sau instalaţii iar programul operaţional pentru România interzice acest lucru în mod explicit".

Preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că Nokia nu beneficiază de fonduri UE pentru transferul producţiei de telefoane mobile de la fabrica din Bochum, Germania, în România. Barroso a afirmat că utilizarea banilor comunitari în acest sens este "inacceptabilă".

Cu toate acestea, preşedintele CE a apreciat că orientarea producătorului finalandez către Europa de Est este corectă.

"În măsura în care este posibil un transfer al producţiei din Finlanda către Germania, atunci trebuie să fie posibilă şi relocarea din Germania către România", a declarat preşedintele CE în Parlamentul European la Strasbourg.

Fabrica Nokia din comuna Jucu, judeţul Cluj, se află în Parcul Industrial Tetarom 3, care a fost construit fără finanţare europeană, potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Finanţarea parcului industrial a fost asigurată exclusiv din fonduri de la bugetul de stat şi ale Consiliului Judeţean Cluj, se arată într-un comunicat al Agenţiei remis în luna ianuarie.

În apropierea municipiului Cluj-Napoca au fost dezvoltate trei parcuri industriale, Tetarom 1, Tetarom 2 şi Tetarom 3. Dintre acestea, doar Tetarom 1 a beneficiat de fonduri europene.

Pe de altă parte, directorul Parcului Industrial Tetarom, Viorel Găvrea, a declarat, la 31 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că Nokia va beneficia pentru fabrica din comuna Jucu de scutire de la plata taxelor şi impozitelor locale pe teren şi clădiri pentru o perioadă de 30 de ani, adică pe toată durata de existenţă a parcului Tetarom 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici