- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce a promis şi ce a făcut guvernul Ponta 2 din punctul de vedere al economiei
Una dintre curiozităţii politicii româneşti, a actului de guvernare/administrare pe care îl presupune exercitarea puterii publice, este că oferă momente de bilanţ când te aştepţi mai puţin, când nu există nicio bornă şi niciun motiv de bilanţ. Un astfel de moment este aşteptatul final a ceea ce am numit guvernul Ponta 2.
Ce a promis şi ce a făcut guvernul Ponta 2 din punctul de vedere al economiei (Imagine: Shutterstock)
La nici doi ani de la preluarea puterii (sfârşitul guvernului Ungureanu în aprilie 2012 în urma unei moţiuni de cenzură), iată că premierul Victor Ponta se pregăteşte să vină în faţa Parlamentului cu o nouă formulă de guvernare – în fapt un guvern Ponta 3.
Problema nu este că o alianţă făcută să dureze după cum s-a spus la început două cicluri de guvernare – opt ani adică – se rupe după doar un an şi două luni (nu socotim primul guvern Ponta pentru că el nu a rezultat din alegeri). Ci că, din această nouă construcţie, ar putea lipsi componenta liberală. Or, faptul că USL (Uniunea Social Liberală) este compus dintr-un partid social-democrat şi unul liberal a condus spre un program de guvernare care conţinea de toate. Şi promisiuni de reducere a impozitelor, dar şi cea de majorare a cheltuielilor sociale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Primul an de guvernare avea să dea câştig de cauză mai degrabă componentei social-demcrate a guvernării. Salariile bugetarilor au fost reîntregite, iar, din 2014, pensiile au fost indexate cu rata inflaţiei, cum cere legea, profesorilor cu salarii mici le-au fost daţi bani în plus, medicilor rezidenţi o bursă de 160 de euro care să le mai crească veniturile. Anul trecut ponderea salariilor bugetarilor în PIB a ajuns la 7,4% faţă de 6,9% în 2012 pentru că volumul cheltuielilor cu salariile a crescut cu 13%. Dar aceste majorări de cheltuieli sociale s-au făcut nu cu restrângerea altor cheltuieli, cum s-a spus în programul de guvernare (în loc să fie restrânse cu 50% cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 12% în 2013, la 6,2% din PIB, cu 0,3% mai mult decât în 2012), ci cu majorarea unor taxe.
Trei valuri de majorări de taxe au fost până acum – două în 2013 şi una de la începutul acestui an. Or, programul de guvernare nu vorbea despre majorări de taxe, eventual de o lărgire a bazei de impozitare. TVA redus la produsele de panificaţie a fost singurul aspect care a privit o reducere a poverii fiscale. Promisiunea reducerii CAS la angajator cu 5%, prevăzută în programul de guvernare, a rămas la stadiul de promisiune. Ea urma să fie operată din vară, dar va mai fi operată, acum că liberalii sunt pe picior să-şi înainteze demisia din guvern, iar aceştia au fost cei mai vocali în susţinerea ei?
Citeşte articolul integral despre promisiunile şi realizările guvernului Ponta 2 pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO