- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE a propus un sistem comun de calculare a bazei fiscale pentru multinaţionalele din UE
Comisia Europeană (CE) a propus introducerea unui sistem comun de calculare a bazei fiscale pentru multinaţionalele din Uniunea Europeană (UE), care va permite companiilor să depună o declaraţie fiscală unică la o singură administraţie pentru întreaga activitate desfăşurată în spaţiul comunitar.
Proiectul prevede stabilirea unei Baze Fiscale Consolidate Comune pentru impozitarea societăţilor, adică un regim unic pentru calcularea profitului impozabil al companiilor cu activităţi în UE, notează AFP.
În prezent, fiecare membru al Uniunii are propriile reguli în privinţa impozitării companiilor, multinaţionalele fiind obligate să trateze cu administraţia fiecărui stat în care are operaţiuni.
Noul sistem va impune un singur pachet de reguli pentru toate statele, acestea păstrându-şi, însă, dreptul de a stabili propria rată a impozitului pe profit.
Pe baza declaraţiei fiscale unice, baza fiscală a unei companii ar urma să fie repartizată între statele UE în care aceasta desfăşoară activităţi, potrivit unei formule specifice. Formula va lua în considerare activele companiei, forţa de muncă şi vânzările. După repartizarea bazei fiscale, statele vor fi autorizate să impoziteze în funcţie de propriile rate ale impozitului pe profit cota-parte care le revine, se arată într-un comunicat al CE.
Sistemul va fi opţional pentru companii.
"Datorită acestui sistem, activitatea economică din UE va deveni mai simplă şi mai ieftină şi va permite întreprinderilor mici şi mijlocii să se extindă pe pieţele altor ţări. Propunerea de astăzi este benefică atât companiilor, cât şi competitivităţii UE în ansamblu", a afirmat Algirdas Semeta, comisarul european pentru impozitare, uniune vamală, audit şi antifraudă.
Proiectul, reprezentând un prim pas în armonizarea taxelor în UE, este susţinut de mai multe state comunitare, în principal de Germania şi Franţa, dar nu este agreat de Irlanda, menţionează AFP.
Propunerea CE coincide cu tensionarea relaţiilor dintre Dublin şi partenerii săi europeni, în condiţiile în care Germania şi Franţa cer Irlandei creşterea fiscalităţii pentru companii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Meciul este întrerupt. Jucătorii naţionalei Kosovo au părăsit terenul în minutele de prelungire
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:17
-
astăzi, 22:59