CE a recomandat statelor membre să se pregătească pentru o criză a gazelor în această iarnă

Comisia Europeană (CE) a recomandat, joi, statelor din Uniunea Europeană (UE) să se pregătească pentru o nouă criză a gazelor naturale în această iarnă şi să-şi asigure rezerve de combustibil.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului CE a recomandat statelor membre să se pregătească pentru o criză a gazelor în această iarnă

CE a recomandat statelor membre să se pregătească pentru o criză a gazelor în această iarnă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În privinţa incertitudinilor legate de stocarea gazelor naturale în Ucraina, Comisia a recomandat statelor membre să se pregătească mai bine pentru perioada de iarnă şi să-şi asigure depozitele de gaze naturale din toate sursele disponibile", a precizat o comisie de experţi din cele 27 de state UE.

Ucraina încearcă să obţină un împrumut pentru a plăti gazele naturale livrate de Rusia. Autorităţile ucrainiene riscă, astfel, să nu asigure stocurile de gaze necesare asigurării unor livrări constante căte statele din Europa pe timpul iernii.

Pentru a evita o nouă criză, oficiali ai CE s-au întâlnit, luni, cu reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi instituţiilor financiare internaţionale.

Directorul diviziei internaţionale a grupului rus Gazprom, Boris Ivanov, a avertizat, la începutul săptămânii, că dificultăţile financiare severe cu care se confruntă Ucraina ar putea conduce la perturbarea aprovizionării cu gaze a Europei în această iarnă.

O întrerupere a livrărilor este puţin probabilă în timpul verii, însă dificultăţile financiare ale autorităţilor ucrainiene ar putea afecta importurile Europei din timpul iernii, când cererea este mai ridicată, a adăugat oficialul.

Un sfert din gazele naturale consumate în UE provine din Rusia, iar 80% din această cantitate tranzitează Ucraina.

Statele europene, mai ales din Europa Centrală şi de Est, au fost afectate, în ianuarie, pentru o perioadă de două săptămâni, de întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti, ca urmare a diferendelor dintre Gazprom şi compania ucraineană de stat Naftogaz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici