- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.11.2014, 18:15)
- Florentina Dragu
CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României în acest an, de la 2,8% la 2%
Comisia Europeană (CE) a redus semnificativ prognoza privind evoluţia PIB-ului României în acest an, ca urmare a încetinirii creşterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, faţă de o creştere de 2,8% estimată în iunie, potrivit prognozei economice de toamnă.
Urmărește
603 afișări
CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României în acest an, de la 2,8% la 2% (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an.
Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale. Proiecţia FMI indică un avans economic în acest an de 2,4%, în timp ce Banca Mondială estimează o creştere de 2,7%.
"Ritmul creşterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%", se arată în raportul Comisiei publicat luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mark Rutte, la Davos: Putin nu are dreptul de a-şi exprima veto-ul în privinţa aderării unei ţări la NATO
-
Cât vor primi profesorii care participă la probele de competenţe de la BAC 2025. Remuneraţii de la 10 lei/candidat până la 16 lei/candidat
-
Kremlinul afirmă că Putin este gata să discute cu Trump şi că războiul din Ucraina nu e legat de petrol, ci de securitatea naţională a Rusiei
Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.
Comisia notează că îmbunătăţirea încrederii consumatorilor şi creşterea veniturilor populaţiei vor sta la baza creşterii consumului în cea de a doua jumătate a acestui an. De asemenea, investiţiile sunt estimate să revină pe un trend pozitiv atât în sectorul privat, cât şi în cel public.
Raportul menţionează că rata inflaţiei a revenit pe creştere uşoară în ultimele luni, după ce în iunie a scăzut la un minim record de 0,66% (indicele armonizat al preţurilor de consum a fost de 0,9%), în principal ca urmare a şocurilor asupra factorilor de ofertă generate de reducerea TVA la pâine, aprecierea leului şi inflaţiei scăzute din zona euro.
"Inflaţia medie anuală este estimată la 1,5% în 2014, în scădere faţă de proiecţia din primăvară (de 2,5% - n.r.), pe fondul unui an agricol bun, al întârzierilor din programul de liberalizare al preţurilor la gazele naturale, al scăderii preţurilor pe piaţa internaţională a energiei şi a aşteptărilor inflaţioniste în scădere", potrivit raportului.
Pentru 2015 şi 2016, Comisia anticipează o inflaţie medie anuală de 2,1%, respectiv 2,7%, ca urmare a revenirii cererii interne, a efectelor de bază generate de preţurile mici la alimente din acest an şi a continuării procesului de convergenţă a preţurilor de pe piaţa locală cu cele din UE.
Economia locală va fi sprijinită anul viitor de consumul privat, care îşi va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflaţiei scăzute şi al dobânzilor bancare în scădere, potrivit raportului.
De asemenea, creditarea este estimată să îşi revină uşor în 2015, după doi ani de scădere, ca urmare a creşterii numărului de împrumuturi în monedă locală, a înlesnirii condiţiilor de creditare şi a încetinirii procesului de dezintermediere bancară.
Contribuţia pozitivă a exporturilor este estimată să scadă în a doua jumătate a anului 2014 şi să devină negativă în 2015-2016, din cauza creşterii importurilor într-un ritm mai alert faţă de exporturi, se arată în raportul Comisiei, care notează că exporturile îşi vor continua avansul, în ciuda slabei activităţi din zona euro.
"Îmbunătăţirea încrederii investitorilor în economie, alături de introducerea, în iulie 2014, a unei scutiri pe profitul reinvestit şi de reducerea, începând cu 1 octombrie, a contribuţiei pentru asigurările sociale, sunt aşteptate să genereze resurse suplimentare pentru creşterea investiţiilor companiilor", potrivit raportului.
Printre factorii care pot influenţa negativ economia României în 2015 se numără accelerarea peste aşteptări a procesului de dezintermediere, atât din partea gospodăriilor, cât şi a instituţiilor financiare, precum şi escaladarea tensiunilor geopolitice din regiune, care ar putea afecta încrederea investitorilor.
De cealaltă parte, Comisia menţionează efectul pozitiv creat de creşterea investiţiilor, pe fondul unei mai bune absorpţii a fondurilor UE, şi de avansul cererii interne ca urmare a unor potenţiale derapaje fiscale generate de alegerile prezidenţiale din acest an.
Pentru 2016, Comisia anticipează o creştere economică în România de 2,8%.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: CE previne Guvernul că fără creşterea taxelor sau reducerea cheltuielilor deficitul urcă la 2,8% PIB
Citește și: Isãrescu: Creşterea economică ar fi îngreunată de un proces necontrolat de retragere a capitalurilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe