- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.03.2017, 16:27)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce afaceri ar fi cel mai puternic AFECTATE de un CUTREMUR similar celui din 4 martie 1977
Sectoarele imobiliar şi de asigurări ar fi cel mai puternic afectate de un seism de amploarea celui din 4 martie 1977, de la care România va comemora sâmbătă împlinirea a 40 de ani, reiese din studiile şi rapoartele oficiale consultate de MEDIAFAX.
Urmărește
802 afișări
Ce afaceri ar fi cel mai puternic afectate de un cutremur similar celui din 4 martie 1977 (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)
În sectorul imobiliar, primele victime ar apărea pe piaţa caselor de epocă, majoritatea fiind construite înainte de 1940, când România a fost lovită de un alt mare cutremur. De asemenea, sunt ameninţate cu prăbuşirea clădirile construite cu ignorarea indicatorilor de rezistenţă la seism, însă acestea sunt relativ puţine, arată rapoartele oficiale.
Pe de altă parte, evacuările din clădirile cu risc seismic ridicat, operate anul trecut în urma evenimentelor de la Colectiv, au redus substanţial riscul unor pagube majore la nivelul instituţiilor şi companiilor vizate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Sectorul asigurărilor ar putea fi, însă, unul dintre cele mai puternic afectate de un eventual seism ca acela din 4 martie 1977, doar câteva din companiile de profil rezistând la un test de stres cu această temă.
„Scenariile privind testele de stres specifice asigurărilor (şi anume scenarii privind testele de stres care implică catastrofe naturale, respectiv cutremur şi inundaţii) au cel mai mare impact asupra poziţiei societăţilor de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II”, se arată în Raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evaluarea activelor şi pasivelor şi testul de stres (Balance Sheet Review – BSR).
În scenariul de catastrofă naturală cu cutremur, valoarea SCR agregată creşte de la 5,4 miliarde de lei în scenariul de bază, la 6,4 miliarde de lei, însă totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scăzut de la +174 de milioane de lei la ‐3,6 miliarde de lei.
„La nivel individual, numai ING - o societate de asigurări de viaţă, a înregistrat - ulterior testării la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, în timp ce Allianz a înregistrat o valoare pozitivă a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societăţi de asigurare participante la exerciţiu au înregistrat în cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%”, notează raportul.
Ca o concluzie, ASF a menţionat că societăţile participante la aceste teste de stres „trebuie să pregătească planuri de acţiune care să includă măsurile menite să corecteze orice problemă identificată ca rezultat al exerciţiului BSR”.
În replică la acel raport, asigurătorii au contrazis constatările şi au precizat că îşi pot despăgubi clienţii în cazul unui cutremur major. În total, 12 companii care vând poliţe de asigurare a locuinţei au o capacitate de despăgubire de aproape 1,5 miliarde de euro, cu 60% peste daunele care asigurătorii respectivi estimează că s-ar putea înregistra.
Un alt studiu arată că daunele provocate de un cutremur similar celui din 4 martie 1977 ar fi de 6,5 miliarde de euro pentru 847.000 de locuinţe afectate, din care asigurătorii vor acoperi doar 23,2%, conform calculelor brokerului AON. Locuinţele neasigurate, aproape 700.000 la număr, vor suferi daune în sumă de 5,07 miliarde de euro.
Valorea daunelor după cutremurul din martie 1977 s-a ridicat la circa două miliarde de dolari. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade Richter şi o durată de 56 de secunde. În urma cutremurului, 33.000 de clădiri au suferit daune totale, iar alte 750.000 de imobile au fost afectate în diferite grade, dintr-un fond locativ la acea dată de 6,2 milioane de locuinţe. Dezastrul natural din urmă cu 40 de ani a avut peste 1.500 de victime, iar mai mult de 11.000 de persoane au fost rănite.
Un studiu al PAID (Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor) din 2012 arăta că un cutremur de magnitudine 7,2 grade ar produce prăbuşirea sau afectarea iremediabilă a unui număr de aproape 45.000 de locuinţe, iar un milion de locuinţe vor suferi daune de mai mică amploare, având în vedere că fondul locativ a depăşit 8,4 milioane de locuinţe. Asigurătorii au calculat atunci, pe baza unui model liniar, că daunele totale s-ar cifra la circa 3,5 miliarde de euro, mai puţin de jumătate din noua estimare.
Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia o poliţă de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate. În funcţie de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 de euro. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele pot fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 de lei.
Datele asigurătorului arată că peste 75% din locuinţele asigurate de PAID sunt amplasate în mediul urban. De asemenea, poliţele PAID acoperă aproape 942.000 de apartamente şi peste 699.000 de case.
Cele mai bine asigurate zone sunt Capitala şi Transilvania, fiecare cu o pondere de 19% în total poliţe în vigoare, urmate de Muntenia – 18% şi Moldova – 12%. La polul opus se află Bucovina – 3% şi Maramureş – 2%.
Citeşte şi: Ministerul Energiei a dat UNDĂ VERDE construirii gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria. Care este cel mai mare BENEFICU al României
Citeşte şi: Sorin Grindeanu, despre TVA 0 la vânzarea de locuinţe: Ar aduce încasări mai mari în faza a doua
Citeşte şi: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 6,4% în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016
Citeşte şi: Ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF, chemaţi la RAPORT de Grindeanu, în legătură cu încasările SLABE la bugetul de stat / UPDATE: Cum s-a apărat ANAF şi ce propunere a făcut premierul
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian